Névváltoztatás - Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője avatta be lapunkat a társaság közeljövőbeli terveibe, melyek közül az egyik, hogy indítanak egy Csopakkal közösen szervezett olaszrizling borversenyt, ahová a magyar tételeken túl várják a külföldi, tehát leginkább a hazánkkal szomszédos országok borászainak nevezéseit is. De ezen felül szeretnék elérni, hogy saját védjegyet, és egy új, kevésbé félrevezető nevet kapjon Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája.
Olaszrizlingek és sajtok
Az ügyvivő egy a közelmúltban megejtett badacsonyi látogatásunk során beszélt arról is, szeretnék, ha a nemzetközi szintű megmozdulások során – mint amilyen a tervezett határokón átnyúló olaszrizling fajtaverseny – , és a parallel folytatott kampányok eredményeképpen az olaszrizlinget, mint a Magyarország legnagyobb területén termesztett szőlőfajtából készülő bort megkerülhetetlen „sajtbor”-ként kezdené el számon tartani a bel- és külföldi enogasztronómia.
Az olaszrizling elsősorban érlelt sajtokhoz optimális, de ezt már a Szeremley Borház éttermében hangsúlyozták azok a kézműves sajtkészítők, akik szintén vendégei voltak ezen az októberi túrán a Körnek. Mint mondták: ha az olaszrizlingekhez kívánjuk társítani, nem az a legfontosabb, milyen állagú a sajt, kemény vagy félkemény, nem az az elsődleges, hogy milyen a textúrája. A párosítás legfőbb vezérelvét az érleltség mentén kell kialakítani; minél érleltebb/érettebb egy sajt, annál testesebb, annál idősebb, lehetőleg oxidatív eljárással készült olaszrizlinget kíván meg, és fordítva. Az érlelésre alkalmas sajtok (tehát nem a nagy nedvességtartalmúak, nem a camambert vagy brie típusúak, nem a kékpenészesek) közül a kevésbé érlelt, még viszonylag fiatalokhoz a modern technológia eljárással, az aromaprofil mennél gyümölcsösebbé tétele okán kóracél tartályban erjesztett, friss hangulatú, gyors fogyasztású olaszrizlingek fognak a leginkább passzolni. De mint a szakemberek hozzátették: e keretrendszeren belül számos kombináció létezik, melyek végigpróbálása az egyik legnagyszerűbb játék, amit étellel követhet el az ember.
Érlelt füstölt sajt nagy testű olaszrizlingekhez
Olaszrizling a múlt. Nemesrizling a jövő?
„Ebben a borban évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli lehetőség rejlik” – fogalmazott Kardos Gábor. Mint elmondta, a magasabb minőségben készülő olaszrizlingek előmozdításaként elsőként egy több borrégió képviselőjéből felálló grémiumot és az általuk meghatározott fajtavédjegy kialakítását kezdeményezik, majd a szőlőfajta névváltoztatását is.
A történelmi Magyarország fajtájának számító olaszrizling neve ugyanis félrevezető a piacon. A kör tagjai helyette a szőlő másik magyar nevét, a Nemesrizlinget (egyelőre így, nagy ’n’-nel) honosítanák meg, de erről a többi borrégióval egyeztetve lehet majd dönteni – tette hozzá az ügyvívő.