Olaszrizling vs. Nemesrizling

Németh Richárd szövegésfotó
2013. október 16., 18:32


Névváltoztatás - Kardos Gábor, a Badacsonyi Kör ügyvivője avatta be lapunkat a társaság közeljövőbeli terveibe, melyek közül az egyik, hogy indítanak egy Csopakkal közösen szervezett olaszrizling borversenyt, ahová a magyar tételeken túl várják a külföldi, tehát leginkább a hazánkkal szomszédos országok borászainak nevezéseit is. De ezen felül szeretnék elérni, hogy saját védjegyet, és egy új, kevésbé félrevezető nevet kapjon Magyarország legelterjedtebb szőlőfajtája.
Olaszrizling vs. Nemesrizling
 
Olaszrizling vs. Nemesrizling
Olaszrizlingek és sajtok
Az ügyvivő egy a közelmúltban megejtett badacsonyi látogatásunk során beszélt arról is, szeretnék, ha a nemzetközi szintű megmozdulások során – mint amilyen a tervezett határokón átnyúló olaszrizling fajtaverseny – , és a parallel folytatott kampányok eredményeképpen az olaszrizlinget, mint a Magyarország legnagyobb területén termesztett szőlőfajtából készülő bort megkerülhetetlen „sajtbor”-ként kezdené el számon tartani a bel- és külföldi enogasztronómia.
Az olaszrizling elsősorban érlelt sajtokhoz optimális, de ezt már a Szeremley Borház éttermében hangsúlyozták azok a kézműves sajtkészítők, akik szintén vendégei voltak ezen az októberi túrán a Körnek. Mint mondták: ha az olaszrizlingekhez kívánjuk társítani, nem az a legfontosabb, milyen állagú a sajt, kemény vagy félkemény, nem az az elsődleges, hogy milyen a textúrája. A párosítás legfőbb vezérelvét az érleltség mentén kell kialakítani; minél érleltebb/érettebb egy sajt, annál testesebb, annál idősebb, lehetőleg oxidatív eljárással készült olaszrizlinget kíván meg, és fordítva. Az érlelésre alkalmas sajtok (tehát nem a nagy nedvességtartalmúak, nem a camambert vagy brie típusúak, nem a kékpenészesek) közül a kevésbé érlelt, még viszonylag fiatalokhoz a modern technológia eljárással, az aromaprofil mennél gyümölcsösebbé tétele okán kóracél tartályban erjesztett, friss hangulatú, gyors fogyasztású olaszrizlingek fognak a leginkább passzolni. De mint a szakemberek hozzátették: e keretrendszeren belül számos kombináció létezik, melyek végigpróbálása az egyik legnagyszerűbb játék, amit étellel követhet el az ember.
Olaszrizling vs. Nemesrizling
Érlelt füstölt sajt nagy testű olaszrizlingekhez
Olaszrizling a múlt. Nemesrizling a jövő?
„Ebben a borban évtizedek óta kihasználatlan, rendkívüli lehetőség rejlik” – fogalmazott Kardos Gábor. Mint elmondta, a magasabb minőségben készülő olaszrizlingek előmozdításaként elsőként egy több borrégió képviselőjéből felálló grémiumot és az általuk meghatározott fajtavédjegy kialakítását kezdeményezik, majd a szőlőfajta névváltoztatását is.
A történelmi Magyarország fajtájának számító olaszrizling neve ugyanis félrevezető a piacon. A kör tagjai helyette a szőlő másik magyar nevét, a Nemesrizlinget (egyelőre így, nagy ’n’-nel) honosítanák meg, de erről a többi borrégióval egyeztetve lehet majd dönteni – tette hozzá az ügyvívő.
 
Winelovers borok az olvasás mellé