A természetben megtalálható, kiemelkedő minőségű nyersanyagra épülő gasztronómia bemutatására készül néhány, elsősorban a Bükkhöz kötődő termelő július 8-án Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben.
A „Termelői gasztronómia a kerek erdőben” elnevezéssel meghirdetett programon az egri Macok Bisztró, a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángos, a mónosbéli Sándor Tamás bükki sajtkészítő mellet, a szomolyai Hegyi-Kaló Pincészet, valamint a virágoskúti Rózsa Péter biogazda is bemutatkozik az érdeklődőknek. Macsinka János, a Macok Bisztró séfje kiemelte:
hagyományteremtő szándékkal hívták életre tavaly a rendezvényt, melynek célja, hogy kiemelje jelenlegi helyzetéből a hazai termelői gasztronómiát.
"A gasztronómiának a termelőkkel közösen a környezetünkben megtalálható, kiemelkedő nyersanyagra kell építenie, legyen szó akár sajtról, halról, borról, húsokról, zöldségekről vagy gyümölcsökről. E nélkül ugyanis soha sem lesz gasztronómiai felemelkedés Magyarországon" – hangsúlyozta a séf.
A termelők a Szalajka-völgyi – előadásokkal, beszélgetésekkel is színesített – rendezvénnyel hívják fel a figyelmet arra, hogy léteznek olyan elfelejtett gasztronómiai értékeink, amelyekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni.
A szervezők abban bíznak, hogy ez olyan gasztro kaland lesz, ami miatt érdemes ellátogatni a Szalajka-völgybe, ott kirándulni egyet, majd este Eger valamelyik pincéjében befejezni a napot.