Tényleg vannak akik (még) nem kedvelik a bort?Azt hiszem, nekünk borbarátoknak nem kell ecsetelnem a borfogyasztás pozitív élettani hatásait. Több tucatnyi cikk foglalkozik a témával, és valószínűleg többségük nem a borlobby nyomására fogalmazódott meg. Mindezek ellenére vannak olyan emberek, akik megrögzött antialkoholisták, vagy kifejezetten „borgyűlölők”.
Az újságíró és a bor - Havas Henrikkel beszélgettünkHavas Henrik egy jelenség, egy igazi megosztó (média)személyiség. Hol szeretni való, nagy tudású, lazán kinyilatkoztató személynek tartják, hol pedig gyűlöletes, pökhendi, cinikus, beszólogató embernek. Hogy én melyik oldalon állok? A borbarátok oldalán. Amíg Havas úr jó vörösborral együtt reklámozza a könyvét, nincs vele gondom.
Óvilág és újvilág – A globalizálódó borfogyasztó Nem kell ahhoz „mélyen barázdált nyelvű” borszakértőnek lenni, hogy az úgynevezett óvilági és újvilági stílusú borok közötti különbségeket felfedezzük - néhány jól irányított kóstolással ez a készség mindenkiben kialakulhat!
Juhfark – egy újjászülető magyar fehérborHol vannak már a borzongással fogyasztott juhfarkok, a „kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk” érzetű kóstolók? Régebben csak a legelszántabbak, valamint a borsznobok fogyasztották ezt a hungaricumot, vad, embert próbáló savai miatt. Manapság sorra jönnek elő a szebbnél szebb juhfarkok a Somlóról, a Balaton-felvidékről és az ország több tájáról.
Mindennapi borélményeinket add meg nekünk ma!A téma, vagyis a bor az utcán hever… Néha szilánkokra törve, néha puhán elnyúló PET- palackok mentén. Tiszta erőből nyár, fröccsöző uborkaszezon, vidéki borrendezvények, szünet a bortúrákban – folytatás ősszel, akkor majd jönnek a nagy fővárosi fesztiválok. Addig még kellene egy kis borélmény…
A világ legjobb boraA téma az utcán hever, sőt néha bukfencezik, csinál egy-két vargabetűt, mint a kalózok kincses térképének útvonala. Egyesek tudni vélik, hogy hol van az a titkos vezeték, amelyen keresztül bejön az országba az olcsó olasz veresbor. Mások megint megpróbálják a világ legjobb borát elkészíteni, azt, ami Dionüszosz kupájából csurrant, vagy ami Jézus első csodatételében volt tétel azon a bizonyos kánai lagzin…
Az író és a bor – Darvasi Lászlóval beszélgettemDarvasi László régóta kedvenc kortárs íróim közé tartozik. Történetei beszippantják az olvasót, hol elegáns humorral, hol pedig mélylélektannal fűszerezi világait. Ez azonban csak két kiragadott véglet, az alkotó művei valójában ezer színben pompáznak.
A fehér szőlők illatos kishercege: az Irsai OlivérA napjainkban népszerű fajta fiatal hungarikumnak tekinthető, mindössze közel 80 éves múlttal rendelkezik. Elsősorban acéltartályos erjesztéssel készül, hogy megőrizze muskotályos gyümölcsösségét. Hiszen az un. illatos fehérborok közé sorolják, vagyis "térítőbor". Sokak kedvelték meg a bort az Irsain nevelődve...
Biodinamikus borok – harmóniában a világmindenséggelSokan üres hókuszpókusznak tartják a biodinamikus gazdálkodást, miközben az úgynevezett „bio”dolgoknak egyre nagyobb a piaca. Mi a tendencia, hogyan jelenik meg - egyáltalán mennyire van jelen - a biogazdálkodás a borok világában?