Svéd hoszpeszek BadacsonybanKóstolójegyzet - Badacsonyra felfigyeltek. Úgy tűnik, a néma bazaltkúpok meleg fenségessége nem csak minket ejt rabul. És ez jó. Nem igaz, hogy nem kellenek külföldi befektetők, hiszen jól tudjuk: Szekszárd sehol sem lenne a sváb, Tokaj pedig a vallon telepesek közreműködése nélkül. Szepsy István szerint "a Tokaji név akkor került igazán veszélybe, amikor elhurcolták a zsidókat".
A termőhely kifejezőereje - Terroir Club KóstolóNem a dűlő teszi az embert. Viszont ha egy szép terület jó kezekbe kerül, csodák képesek születni. A Terroir club kóstolóján Kató András és a Borkollégium jóvoltából nemzetközileg szelektált termőhely-specifikus borokat kóstolhattunk. Igaz, hogy ezek nem álom áron szerezhetőek be, viszont az, amit ezek után poharunkba töltünk, nagy eséllyel ringat el minket majd elíziumi vidékekre. Tóth Illés Boldizsár Írása
A török kávé örökA napokban elromlott a kávéfőzőgépem. Akkor nem örültem neki, de utólag nem bántam meg, hiszen így sikerült rájönnöm arra, milyen jó is az a török kávé, amihez csak egy edény kell, meg egy tűzhely (na meg persze kávé). Sokkal természetesebb, autentikusabb érzés egy ilyet kortyolgatni, hiszen a kávészemek hosszú percekig forrnak, ízük szinte beleég a vízbe.
Káprázatos Kárpátok - Terra Hungaria 2011Kicsi a bors, de erős (ez nektek is szól, városi terepjárósok...). Lehet, hogy mennyiségi tekintetben nem tudunk labdába rúgni a világpiacon -hála a rendszerváltás utáni területi megcsappanásnak, illetve az EU kvótának- viszont egyediségünk, terroir-jaink lenyűgöző változatossága mindenképp elgondolkodtató, és kihasználandó (ebben a hitemben Isabelle Legeron MW is megerősített, aki azt a szent célt tűzte ki zászlajára, hogy a sznobizmus utolsó felhőit is eloszlassa a borból sugárzó fény körül).
Csak lezseren, Ms. Legeron! - Terra Hungarica Borszalon 2011Olyan világnagyság látogatott el napjainkban Terra Hungarica névvel megáldott kézműves boreseményünkre, mint Isabelle Legeron Master of Wine. Valljuk meg, Travel Channel-en sugárzott “Journey into Wine” című műsorával mindannyiunkat levesz a lábáról (ha épp nem az IQ-nkat komolyabb kihívások elé állító “Való Világ” megy a tévében). Szerinte a magyar borokban óriási potenciál rejlik, hiszen a Kárpát-medence rendkívűl gazdag őshonos, karakteres fajtákban, valamint hihetetlen változatosak a termőterületeink. Egyszóval egyénisége van a borainknak.
A magyar Rotschild - Malatinszky kóstoló az AranyszarvasbanA Borakadémia szervezésében tartották meg a villányi Malatinszky kúria estjét, ahol a pincészet zászlósborát, a Cabernet Franc-t kóstolhattuk 7 különböző évjáratból (szakszerűen ezt vertikális kóstolónak nevezzük). Ehhez a kellemes elfoglaltsághoz az Aranyszarvas vendéglő nyújtott menedéket számunkra, bár ez esetben nem volt árvíz, mint 1838-ban, s nem is Wesselényi Miklós vitt oda minket ladikjában. Ott olyan nagyságok is megfordultak, mint Kölcsey, Kazinczy, vagy Berzsenyi, és érezhetően maradt is valami a szellemükből a falak között.