Kiindulási pontként a St. Tamás dűlő tetején jött össze egy kis csapat, akik méltó figyelemmel kísérték a helyi papokat, ahogy megáldják a szőlőtőkéket. Tették ezt a jó termés, a helyi borászok és nem utolsó sorban a jó misebor érdekében.
A szakrális részt becsülettel letudtuk, kezdődhetett a kincskeresés. Az elrejtett kincsek természetesen borospalackok voltak, tartalmuk pedig a szőlővessző-vágás hangulatát fokozta. A vesszőkből az év termésére lehet következtetni. Ha azok épek és egészségesek, minden rendben van.
A tét nem kicsi, mivel Mádon több mint 1100 hektár szőlőültetvény található. Az eredményt viszont nagy örömmel vettük tudomásul, így hát elindulhattunk, hogy a korábbi évek terméseiből készült borokat megkóstoljuk, és elmélkedjünk egy kicsit azon, hogy pár évvel ezelőtt Vince napon, hogy is nézhettek ki a lemetszett vesszőcskék...
A pincetúra során 4 pincébe látogattunk el, ahol a legjobb furmintokkal, hárslevelűkkel vártak bennünket. Utunk első állomása a Demetervin pincészet volt, ahol a több szintes pincerendszert végigjárva a hordós és palackos érlelés nyugodt metódusát szemlélhettük meg.
A Szent Tamás Pincészetnél Ifj. Szepsy István fogadott bennünket, aki részletekbe menően bemutatta a pincészet technológiáját. Előadásból rengeteg új tudásanyagot szippanthattunk magunkba a település történelméről, geológiájáról, szőlészetről, borászatról.
A rengeteg információ után szerencsére a mádiak vendégszeretete kiváló volt és nem a vizsgalapok következtek, hanem a furmintok sora folytatódott. A helyszín ekkor már a Holdvölgy pincerendszere volt. A háromszintes labirintus kihagyhatatlan látványosság annak, aki Mádon akár csak egy kis időre is megfordul!
A végtelennek tűnő (közel két kilométer hosszúságú) pincerendszer után, megnyugtató volt látni a Zsirai pincét. A boroknak ideális hőmérsékletet tartó pincében meleg és barátságos hangulatban fogadott bennünket Zsirai Katika. Elmesélte, hogy a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy a pincészet megalakult a 2000-es évek elején és ma már három borvidéken is jelen vannak. A legnagyobb ültetvényük Mádon van, amely egyben Katika cuvéejük termőhelye. Ez a bor volt mai kóstolónk záró tétele is egyben.
A kiválóan elkészített borban Mád édes vendégszeretete köszönt vissza, mert Mádon mindenkit becéznek a helyiek...