Nem igazán ismerik a külföldről érkező fesztivállátogatók sem a kisfröccsöt, sem pedig a nagyot, sőt igazából egyiket sem. Fröccskörkép a fesztiválról.
Nagyjából 350 Ft az az ár, ahol a fröccsnek való fehérborok decije kezdődik a Szigeten. A fesztiválon a büfék és sörözők a szekszárdi Lajvér Avantgarde borait kínálják, abból a cuvée blanc, az olaszrizling, és a rozé 400, a vörös házasítás és a bikavér 450 Ft-ba kerül.
Ennél valamivel olcsóbban juthat tehát borhoz az a fesztiválozó, aki a megszokott helyen található borfaluba látogat, ám a nagy meleg, és az előmúlt évek tapasztalata miatt inkább a fröccsöket kínálják a pultoknál. Egy deci szóda 60, egy literes, bekevert fröccs (1:1) arányban pedig 2050 Ft.
És, hogy mennyire fogy a buborékkal könnyített bor? Lapunk kérésére az egyik boros stand személyzete elmondta, hogy a fröccsöt leginkább a magyar vendégek keresik, a külföldiek még mindig nem éreztek rá igazán. Sokan érdeklődve kérdezik, hogy mi az, amit a magyarok vesznek, és egészen nyitottan fordulnak a számukra új frissítő felé.
A borfaluban egyébként palackos borokat árusítanak, ám, mivel üveggel tilos járkálni a Szigeten, minden esetben áttöltik a bort pohárba, vagy műanyag palackba. Az üveg egy literes, így simán elfér egy kis szóda, akár egy teljes üveg bor mellé is.
Évek óta a fesztivál főutcájához közel működik a HIlltop standja. Ott az Irsai Olivér és a sauvignon blanc mellett leginkább a rozéfröccs a legkedveltebb ital, és Nagyszínpadtól pár lépésre található a DiVinonál sem meglepő, hogy a könnyebb borok fogynak leginkább.
Amúgy eddig igen drogmentesnek bizonyult idén a Sziget – habár munkatársaink éreztek itt-ott gyanús szagú füstöt az éjszakában –, a hírek szerint a rendőrség alig talált kábítószert. A bulizás üzemanyaga tehát elsősorban a változatos formában kínált alkohol. Megfigyeléseink szerint a fény divatja amilyen szélsebesen érkezett évekkel ezelőtt, úgy tűnt el, átadva a helyét a különböző shotoknak és koktéloknak. A fesztivál legnépszerűbb itala pedig természetesen továbbra is a sör.