Történelmi okai is vannak annak, hogy a rozékról előítéletesen gondolkozunk, hiszen a rozé évszázadokig csak a vörösbor készítésének helyiek által fogyasztott mellékterméke volt. Provence csak az 1980-as évek végén kezdett el kiemelten foglalkozni a kategóriával, innen ért el a rózsaszín ital mára több mint 10%-ra rúgó globális piaci részesedést, és ez a szám egyre növekszik.
A szakma által csak rozé forradalomnak nevezett folyamat nem csak a mennyiséget és a minőséget növeli, de azzal is jár, hogy különböző rozé stílusok jönnek létre. A rozé kategória mára már nem csak friss, savhangsúlyos nyári tételeket jelent, amit mindenképp szezonon belül el kell fogyasztanunk. A termelők kísérletezése a szőlőfajtákkal és a technológiákkal, a határok feszegetése elhozta ebbe a világba is a diverzitást - nekünk fogyasztóknak pedig ezen különbözőségek felfedezésének kalandjait.
A mai rozé borokat Jennifer Simonetti-Bryan Master of Wine négy kategóriába osztotta, ezek mindegyike jól körülhatárolható stílusjegyekkel rendelkezik. Nézzük az elsőt!
Blush
A blush stílus Magyarországon igen meglepően hangozhat, azonban nemzetközileg - főként Amerikában - egy igen népszerű kategóriáról van szó, amit a híres White Zinfandel fémjelez. Azok a rozék tartoznak ide, melyek érzékelhető maradékcukor tartalommal rendelkeznek. Mielőtt az édesség miatt felvonnánk a szemöldökünket, tartsuk szem előtt, hogy a világ genetikailag legérzékenyebb és legkifinomultabb ízérzékeléssel rendelkező emberei (az úgynevezett Supertasterek) általában pont az édesebb ízeket kedvelik jobban, a savasság ugyanis túlságosan erős hatást fejt ki az ízlelőbimbóikra.
Érdemes esélyt adni ennek a stílusnak is. A legtöbb blush rosé könnyen fogyasztható, az alkoholtartalma nem túl magas (12% alatti), és a gyümölcsösséget helyezi előtérbe. A legjellemzőbb rá az élénk pink színvilág. A már említett világhírű White Zinfandel mellett a már palackformájáról felismerhető Mateus Rosé is a stílus képviselője.
Neked való a Blush rosé, ha
- nem szereted a kávét és a teát, vagy csak édesítve iszod ezeket
- a csokoládéból inkább a tej- vagy fehér változatot veszed le a polcról
- parfümökben a könnyebb illatokhoz vonzódsz
- kevés tömény alkoholt fogyasztasz
Egy tipikus példa
Beringer White Zinfandel - Napa Valley, Kalifornia, USA
Az 1869-ben német bevándorlók által alapított és a mai napig családi kézben lévő Beringer pincészet tipikus blush rozéja ragyogó, élénk rózsaszín, illatában a levendula, a liliom és még sok-sok virág: rózsa, orgona, ibolya köszön vissza. Könnyed ugyanakkor krémes textúrájú tétel, amelynek lecsengését a kavicsos talajok ásványos jegyei is kísérnek.
Kapcsolódó cikk: