Egy igazi borfanatikus mereng, elemzi, ízleli és figyeli a bor változását a pohárban. Türelmesen vár, amíg az ital megmutatja leszebb arcát, akkor pedig hosszú időn át élvez ki minden pillanatot. És vannak olyan dolgok is, amelyeket soha nem tenne meg a borral.
Egy borfanatikus soha nem cselekedné az alábbiakat:
1. Eszébe sem jutnak jégkockát használni a bor lehűtéséhez, hiszen az olvadás során a víz befolyásolhatja az ízérzetet. Egy borfan ezért inkább még 15 percig hűti a palackot.
2. Nem inna soha meleg pohárból: Ha kiveszi a mosogatógépből a frissen elmosott poharat, akkor egy-két percig a csap alatt hűti, hogy ne befolyásolja az illat- és íz jegyeket a fülledt, meleg pohár.
3. A vörösbort nem fogyasztja szobahőmérsékleten. Ha túl meleg, akkor az megváltoztatja a tétel tanninérzetét. Érdemesebb aláhűteni a vörösborokat is!
4. A champagne-t soha nem kortyolná flőte pohárból. A pohár formája aroma csapdát képez, és a buborékokra sincs jó hatással. Egy egyszerű fehérboros pohárban a pezsgő sokkal nagyobb élvezetet nyújt!
5. Egy champagne-nak véletlenül sem egy koktélban a helye! A champagne önmagában nyújtja a legnagyobb élményt. A koktélokhoz inkább proseccot vagy más gyöngyözőbort érdemes használni.
6. Tudja, hogy az a dugóhúzó a legjobb, amelyet a pincérek is használnak, hiszen az kis helyigényű, könnyen és gyorsan ki lehet húzni vele a dugót.
7. Soha nem tárolja a borokat közvetlen napfénynek kitéve. A borhűtőt sem érheti a direkt napfény, hiszen ott is meg tud „főni” a bor.
8. Kidobja a négy napja nyitva álló bort, hiszen hogyha az hosszabb ideig érintkezik az oxigénnel, akkor a minőség elkezd lefelé ívelni. Négy napig még talán feszesen tartja magát.