Nyakunkon a szenteste, és még nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Szeretnéd valami újjal elkápráztatni a családot? Karácsonyig tartó sorozatunk minden részében egy komplett ünnepi menüt kínálunk. Egy hagyományos karácsonyi hozzávalóból készített, de mégis rendhagyó étel és egy hozzá tökéletesen passzoló, különleges vörösbor és már kész is a tökéletes vacsora. Mit szólnál például a szarvas, a mézeskalács és a syrah meglepő, de annál jobban működő együtteséhez?
Címlapfotó: www.mindmegette.hu
Az étel: szarvascomb mézeskalácsos szósszal
Ha régóta kacérkodsz a gondolattal, hogy lecseréled a hagyományos pulykát, ne habozz! A vadhús is egyre több helyen az ünnepek része, ráadásul most találtunk neked egy ízig-vérig speciális karácsonyi receptet. Arra figyelj, hogy az első fázist, a pácolást, már a vacsora előtt pár nappal csináld meg, minél tovább érik a páclében a hús, annál zamatosabb lesz. Amikor majd kiveszed a sütőből a húst, azonnal csomagold alufóliába és pihentesd egy rövid ideig. Így átjárják a nedvek, amitől szaftosabb, továbbá könnyebben szeletelhető lesz. A szószhoz remekül hasznosíthatod a kevésbé szépre sikerült adventi mézeskalácsokat. És persze a fűszerkavalkádot betetőző lenti syrah-t se felejtsd el hozzá! semmiképpen!
Hozzávalók (6 személyre)
A pácléhez
2 fej hagyma
2 szál sárgarépa
1/4 db zellergumó
1 db petrezselyemgyökér
3 db babérlevél
5 szem szegfűszeg
8-10 db borókabogyó
bors
só
1 ek cukorrépaszirup
5 dl vörösbor
2,5 dl vörösborecet
A húshoz
2 kg szarvascomb
2-3 ek tisztított vaj
1 nagy fej hagyma
2 db babérlevél
1 rúd fahéj
1 ek koriander
5-6 szem szegfűszeg
5-6 db borókabogyó
bors
só
5 dl páclé + a pótláshoz
10 dkg mézeskalács
1. A pácléhez a megtisztított hagymát negyedeljük. A megtisztított, megmosott és apróra darabolt gyökérzöldségeket egy edénybe szórjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a babérlevelet, a szegfűszeget és a borókabogyót. Meghintjük sóval, borssal, felöntjük a cukorrépasziruppal, a vörösborral, a borecettel , valamint 5 dl vízzel, majd felforraljuk és hűlni hagyjuk.
2. A lehártyázott, megmosott és megtörölt húst a pácba helyezzük 1-2 napra. Ha a lé nem fedi el teljesen, akkor közben többször meglocsoljuk. Végül kiemeljük, lecsepegtetjük és konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A páclét felfogjuk és félretesszük.
3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy sütőbe rakható nagyobb edényben felhevítjük az olvasztott vajat, és jól körbepirítjuk rajta a húst. Hozzáadjuk az apróra kockázott 1 fej hagymát, valamint a babérlevelet, a fahéjat, a koriandert, a szegfűszeget és a borókabogyót, majd tovább sütjük egy rövid ideig. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, felöntjük 5 dl páclével, valamint 2,5 dl vízzel, és hozzáadjuk a durvára morzsolt mézeskalácsot. Végül az előmelegített sütőben sütjük kb. 2 órát. Közben többször megfordítjuk, továbbá szükség esetén még egy kis páclét, illetve vizet öntünk alá.
4. A húst kivesszük a sütőből, és alufóliába csomagoljuk. Közben a szószhoz a szaftot átszűrjük, és szükség esetén utánaízesítjük. Végül a húst felszeleteljük, és a nokedlivel (vagy tésztával), valamint a kelbimbóval körítjük. A szószt külön kínáljuk hozzá, köretnek valami krumplis alapút (például tócsni, házi krokett) készítsünk.
A Feind Pincészet és Borászat Balatonfőkajáron található, pár kilométerre az autópályától, így Budapestről akár egy óra alatt elérhető. 1995-től foglalkoznak szõlõvel és készítenek borokat. Közel 150 hektár szõlõültetvényük Balatonfõkajáron, Balatonaligán, Balatonvilágoson és Balatonfüreden található. Kiváló adottságú területek ezek, ahol egyre több fajtát ültettek, hogy a fogyasztónak ne legyen gondja a választáskor. A balatonfőkajári Öreghegyen mintegy 100 hektárral rendelkeznek, itt löszös, köves, agyagos heterogén talaj található, Balatonvilágoson további 30 hektárt művelnek humuszos barna erdőtalajon. Boraik értékét a tiszta fajtajelleg, friss gyümölcsösség adja, a barrique hordóban érlelt testes vörösboraikat pedig a finom tanninstruktúra és komplex ízvilág jellemzi. Legnagyobb nemzetközi sikereiket két zászlós vörösborukkal, a cabernet franc-nal és a shirazzal érték el. Az arculatváltásnak köszönhetően boraik egyre népszerűbbek az ország összes áruházláncában megtalálhatók és egyre több étteremben is a borlapra kerülnek.