Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál

(X)
2015. július 06., 20:58


A Balaton felvidéken autózva már messziről felismerhető Somló jellegzetes sziluettje, közelebbről pedig masszív bazaltsziklái és rendezett támfalai. A hegy a legjobb célpont, ha a terroirt utazás közben – egy gyönyörű helyen, egy pohár borral a kezünkben megpihenve szeretnénk felfedezni. Ezért most a Kreinbacher Birtok nyári slágerboraihoz egy-egy programot is ajánlunk.
Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál
1. Somló klasszikusan

Nagy-Somlói 2012: A most debütált házasítás újabb példa, hogy Somló nemcsak a csúcsborokban, de a best buy kategóriában is képes megmutatni a termőhely egyediségét. Az olaszrizling (51%) mellett tramini (23%), szürkebarát (12%) és hárslevelű (7%) teszi gazdaggá. A szőlőt egész fürtösen préselték, majd acéltartályban és 500 literes, többször használt tölgyfa hordóban erjesztették és érlelték. Illatában hársméz, virágos aromák, sütemény dominálnak. Telt és kerek, tökéletesen illik a nyáresti hangulathoz. Út közben, a Mol kutakon is megtalálni, elérhető az Interspar üzletekben is.
 
Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál
Séta és kilátás: Hazánk legkisebb, de annál karakteresebb borvidéke akár autóval, akár gyalog vagy kerékpárral is bejárható. A Kreinbacher Birtok közel 40 hektáron, organikusan gazdálkodik, legszebb, teraszos dűlői valamivel a Szent Ilona kápolna felett és közvetlenül a bazaltsziklák alatt húzódnak. A Kőkonyha egyben egy még fel nem fedezett kirándulóhely: mesés panoráma a jutalom, ha felsétálunk a tőkék között a bazaltból kirakott lépcsőn.
 
Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál

2. Az újdonság erejével

Hárslevelű 2013: A birtok csapata idén nyárra egy limitált borválogatással készült, csupa friss, reduktív tétellel. A válogatás ezen tagja finom hársmézes, gyümölcsös aromáinak köszönheti, hogy ilyen sokak kedvence lett. Könnyed és elegáns, utóízében a fajtajegyek és a terroirra jellemző aromák is megjelennek. Mindössze 3651 palack készült belőle, elérhető a Bortársaságnál és a pincénél.
 
Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál

Borok traktorülésben: A Kreinbacher Birtok tavasszal nyílt borbárja szerdától vasárnapig tart nyitva. Itt tetszés szerint fedezheted fel a frissebb stílusú vagy épp hosszabban érlelt, komplex boraikat és mellé a bistro szezonális kínálatát. A torna lóból kreált asztal mellett akár a traktorülésből átalakított bárszékben is helyet foglalhatsz, hogy megkóstolj egy juhfarkat vagy furmintot. A szegecselt, Edison-izzós bárpultnál megtalálod a limitált sorozat másik két tagját, az Olaszrizlinget és a Traminit is, mellé jár a kilátás a hegyre.
 
Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál
 
3. Lendületes buborékok
 
Extra Dry: A birtok négy tradicionális pezsgője közül ez a leglendületesebb. Mindig érdemes egy palackot behűtve tartani, jól jöhet kerti partihoz, hedonista reggeli mellé vagy a hosszú nyári éjszakák indításaként. Alapja furmint, amelyet 15% chardonnay egészít ki. Palackban erjedt és érlelődött legalább 24 hónapon át. Gyümölcsös, a grapefruit és citrusok frissességével, jó arányokkal.
 
Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál
A pezsgőkészítés útja: szombatonként legalább egy vezetett birtoklátogatás és borkóstoló program indul, bármely további időpontban 6 főtől indítanak csoportot. A borászat, pezsgőpincészet és pezsgőérlelő modern építészetét íves formák, aszimmetrikus vonalak jellemzik, a vezetett látogatáson a borkészítés tradíciói mellett a Méthode Traditonnelle pezsgőkészítés minden lépésén végigvezetik a vendégeket – a szürettől egészen a degorzsálásig.
Három somlói borhoz három nyári program, amit talán még te sem próbáltál
Winelovers borok az olvasás mellé