Mindegy, hogy csak pár borod van, amit szeretnél eltenni egy kis időre, vagy komolyabb gyűjteményben gondolkodsz, rend a lelke mindennek. A
Winefolly nemrégiben készített egy útmutatót, ami praktikus, jól összeszedett, a lényegre koncentrál, ezért érdemesnek tartottuk lefordítani. Az alábbiakban ezt olvashatod el.
Rendszerezés
A rendben tartott gyűjtemény előnye, hogy a borokat éppen a megfelelő időben fogod kibontani. Nem fordulhat elő, hogy valamit még tartogattál volna, de véletlenül idő előtt sorra kerül, vagy hogy egy tételről elfeledkezel és már csak a csúcson túl nyitod fel. Ráadásul mindig látod, miből van hiányod, ami megkönnyíti a vásárlási döntéseidet. Ugyanígy mindig tudni fogod, hova nyúlj, hogy az adott alkalomhoz, társasághoz megfelelő borodat vedd elő.
Üvegek és dugók
Ha parafadugóval lezárt az üveg, akkor fektetve kell tárolnod. Így a bor folyamatosan nedvesen tartja a parafát, az nem szárad ki, nem zsugorodik össze és nem jut levegő a palackba, ami meggyorsítja az öregedést. Ma már meghaladott az a nézet, miszerint a csavarzáras borokat gyors fogyasztásra „tervezik”. Hosszan érlelhető prémium tételeket is zárnak le ezzel a módszerrel. Ezeket a palackokat nem kell elfektetni. Sok gyűjtő a klasszikus 0,75-ösnél nagyobb üvegekre esküszik, mert ezekben a bor tovább marad stabil.
Hőmérséklet és páratartalom
A 12-14 Celsius fok és az 55-75%-ös páratartalom az ideális. A sötét környezet szintén kiemelten fontos, az UV-sugarak ugyanis károsítják a bort. Ha hosszútávban gondolkodsz, akkor mindenképpen szerezz be minimum egy borhűtőt, de még jobb egy saját pince, vagy egy bérelt bortrezor valamelyik pincészetnél.
Milyen borokat lehet és érdemes érlelni?
A ma készülő borok többségét gyors fogyasztásra szánják. Ha hosszan érlelhető borokra vágysz, akkor ezeket a tulajdonságokat keresd:
- Közepes vagy magas sav: talán a legfontosabb, a borok ugyanis idővel folyamatosan veszítenek a savtartalmukból, ezért jó minél magasabbról indulni.
- Jelentős tannintartalom: a főleg a vörösborokban megtalálható tannin stabilizálja a színt és az aromákat.
- Kiegyensúlyozott alkoholtartalom: az alkohol gyorsítja a borok öregedését, bár a magas alkohol tartósító hatású is lehet.
- Cukortartalom: ahogy a lekvárt, úgy a bort is tartósítja a cukor. Ezért (is) állnak el a tokaji aszúk akár évtizedekig is.
Hogyan szervezd a pincédet?
Nincs két egyforma pince, az elrendezés mindig a gyűjtemény összetételétől és a személyes preeferenciáktól függ.
Használj tartórácsokat
A tartórendszer lehetővé teszi, hogy a gyűjtemény méretétől függetlenül könnyen hozzáférj bármelyik borodhoz. Minden oszlopnak adj egy betűt, a soroknak pedig egy számot, hasonlóan egy Excel táblázathoz! Így minden egyes faknak lesz egy egyedi koordinátája.
Az értékek ne legyenek szem előtt!
A hosszabb tárolásra vagy különleges alkalomra szánt tételeket tedd hátrébb a pincében vagy a hűtőben, hogy még véletlenül se essetek kísértésbe! A gyorsan elfogyasztani szánt borokat tedd előre!
Stílus szerint redszerezz ha...
...most kezdesz a gyűjtésbe. Fehér, habzó, vörös, rozé és édes például jó indítás, amíg nincs túl sok borod.
Ár szernint rendszerezz ha...
...viszonylag random vásárolsz és a pincéd nem lesz nagyobb 200 üvegnél. Jó módszer a borokkal való ismerkedésre, tapasztalatszerzésre.
Fajta szerint rendszerezz ha...
...ha üvegeid száma már meghaladja a 200-at. Ezután is pontosan tudni fogod, hova nyúlj, ha egy könnyed kadarkára, vagy egy érett chardonnay-ra vágysz. A cuvée-ket a fő fajta alapján helyezd el, de akár csinálhatsz nekik külön blokkot is. Ha még tovább akarod finomítani a rendszert, akkor fajtán belül az évjáratokat is sorba rendezheted.
Borvidékek szerint rendszerezz ha...
...ha már akkora készleted, hogy egy-egy jelentősebb országból, vagy régióból is egész kis gyűjtemény áll rendelkezésre. Hozz létre ki ország-szekciókat 3-4 sorban és azon belül borvidékeket oszloponként! Itt már érdemes Excel-táblázatot vezetned.
Pincészetek szerint rendszerezz ha...
...ha rajongója vagy egy-egy borásznak, vagy tagja egy borklubnak. Ekkor ugyanis adott tételből jó eséllyel mindig előjegyzed/megkapod/megvásárolod az újabb évjáratokat, amiket szeretnél a pincében egy helyen tudni. Nagyobb gyűjtőkategóriaként pedig alkalmazhatod a régiók szerinti szelektálást, így egy borvidék borászainak tételei egymás közelébe kerülnek.
Használj alkalmazást
Ha eléred a 100 palackot, elérkezett az ideje, hogy használj a készletváltozást folyamatosan nyomon követő telefonos appot, amivel menedzselni tudod a gyűjteményedet. A direkt erre a célra kifejlesztett alkalmazásoknál elég beszkennelned a boroscímkét, vagy a vonalkódot, a többit a software elintézi helyetted: jelez, ha a bort már nem érdemes tovább tárolni, értékeléseket rendel a tétel mellé és a te kóstolójegyzeteidet is eltárolja (ha van).
Találd meg a neked megfelelőt!
Mint említettük korábban, nem létezik egyetlen helyes út, személyfüggő, kinek mi a kényelmes. Ahogy a készlet nő, előfordulhat, hogy úgy érzed majd, rendszert is váltanál. Ez is csak rajtad áll. Bármilyen rendszert használsz, a lényeg, hogy neked és a boroknak jó legyen és mindig hamar megtaláld, amit keresel.