Címlapfotó: winespectator.com
Ma is rengeteg kutató foglalkozik a borkultúra megszületésének közel 9000 évvel ezelőtti körülményeivel. A borostyán ragyogás és a fekete sárkány gyöngyei: a kínai borkultúra története címmel április végén megjelent könyv ezt a sort folytatja. Maga a cím arra utal, hogy a legújabb felfedezések szerint már az őskorban is javában zajlott a borkészítéssel kapcsolatos információcsere a Fekete-tengertől egészen a Sárga folyóig.
„A kínai történelem egyik legizgalmasabb témája az alkoholos italok tradiciója és az ezzel kapcsolatos szertartások” – idézi a
winespectator.com Peter Kupfert, a könyv szerzőjét, a mainzi egyetem professzorát. Könyve megszületését egy 2004-es felfedezés inspirálta, amikor is a kínai Jiahu területén végzett régészeti feltárások során minden eddiginél régebbi, 9000 évvel ezelőtti, alkoholra (egészen pontosan vadszőlő erjesztésére) utaló nyomokat találtak. Kupfer további kutatások során arra a következtetésre jutott, hogy
a kínaiak közel-keleti és kaukázusi népekkel is „összedolgoztak” a témában (a Kaukázus térségéhez, egészen pontosan Grúziához kötjük a bor születését).
„Úgy hiszem, az őskorban információcsere zajlott a különböző népcsoportok között az erjesztést illetően” – magyarázta Kupfer. Elgondolását arra alapozza, hogy Eurázsia legtávolabbi pontjain formára és diszítésre nagyon hasonló cserépedényekben történt az erjesztés és a kierjedt ital tárolása, valamint hogy a rómaiak által használt borospoharakat találtak dél-kínai ásatásokon.