A szekszárdi Mészáros Pálnak rengeteget köszönhet a kadarka, hiszen évtizedek óta kutatja a szőlőfajtát, nemrég pedig kettőre nőtt az általa jegyzett államilag elismert kadarka klóntípusok száma.
Mészáros Pál 2012-ben vehette át az első állami elismerő oklevelet a Mészi kadarka néven bejegyzett klónra, néhány hete pedig a Virághegyi kadarkát ismerték el önálló fajtaként. A Mészáros borház a jövőben természetesen megkezdi a Virághegyi kadarka telepítését. A két klóntípusról Mészáros Pállal készítettünk villáminterjút.
Mindig is szívügyének tekintette a kadarkát. A Virághegyi és a Mészi immár államilag elismert szőlőfajta. Mi a különbség köztük, mint növény, és miben különbözik a boruk?
A Mészi kadarka nagyobb levelű, erős növekedésű. A fürtje, bogyója jóval kisebb a nemes kadarkáénál. A fürtje lazább szerkezetű jobban színeződik, jobban cukrosodik.
A Virághegyi kadarka jobban hasonlít a sokak által ismert kadarkához, ezért mint kadarkát is kezelték, a fürtje hasonló nagyságú, kicsit lazább szerkezetű, bogyója vastagabb héjú, tanninosabb, jobban színeződik. Gyenge évjáratban jobban cukrosodik nem olyan rothadékony mint a hagyományos kadarka.
A Mészi kadarka bora testes, vastag, nagyon sok ízzel, 2-3 kóstolásnál is új ízeket lehet felfedezni benne, a Virághegyi borként hasonló a többi kadarkához, színében sötétebb és kicsit lágyabb.
A pincészetnek az utóbbi időben növekedett a kadarkával telepített területe. Hogyan oszlanak meg az egyes klónok, fajták?
A telepített mennyiség már 12 hektárra nőtt. Van 3 hektár P9-es (fűszeres kadarka), 1 hektár Virághegyi 4 hektár Mészi, és a maradék 4 hektáron pedig a többi más, a Pécsi Kutató Intézet által szelektált fajtaklón található.
Hogyan folyik egy-egy klón szelektálása?
A saját szelektálásunk a szőlőnél kezdődött, igyekeztem olyan tőkéket kiválasztani, amelyek lazább fürtűek, tanninosabb bogyójúak, jobban cukrosodnak és a szőlőt kóstolva azért kadarkás ízvilágú legyen.
Melyik kadarka jelenik meg önálló borként?
A Mészi Kadarka St. Grál Kadarkaként van forgalomban, a Virághegyi pedig házasításra kerül.
Nem lesz nehéz kommunikálni a kadarkát, hogyha többféle is lesz belőle?
A kadarka ezerarcú, nagyon sok féle kadarka van, meg kell nézni az ampelográfiát, kb 20-30 fajta kadarkát írnak le. A mai fogyasztó is szívesen veszi, ha többféle kadarkát ismertetnek meg vele és rábízzák a választás lehetőségét, aszerint, hogy melyik ízlik neki, s melyikből szeretne inni.