Grand Tokaj, Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2014
2014-es évjáratú tokaji aszúnk 100%-ig felvásárolt szőlőből készült.. A leszüretelt töppedt, botrytizálódott aszúszemeket hozzáadtuk az erjedésben lévő Furmint alapborhoz, majd 24 óráig ázni hagytuk. Préselést követően saválló acéltartályokban erjesztettük, majd Szegi pincénkben első töltésű 136-500 literes hordókban érleltük a bort palackozásig.
Komplex illatában kellemes harmóniában jelennek meg a botrytis, barack, déligyümölcs, narancs és egzotikus virág aromák. A bort kóstolva frissítő, zamatos, gyümölcsös jegyeket fedezhetünk fel, ízében narancs, birsalma, körte és barack dominálnak. A vibráló savak kereken és hosszan tartják a bort, hosszú lecsengéssel és leheletnyi kávés-vaniliás visszaköszönéssel a végén.
ÉTELAJÁNLÓ: Gorgonzola krémmel töltött tésztakosár aszalt barackkal.
Alkohol: 9,79 % vol | Cukor: 160,7 g/l | Sav: 9,58 g/l
A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője.
A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű és egyben legnagyobb szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1000 hektár termőterületről és több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.
A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza. „Egy olyan borvidékre születtem, ami – úgy gondolom – egy csoda.” vallja Áts Károly. Akárcsak Főborászunk, mi is elkötelezett hívei vagyunk ennek az egyedülálló borvidéknek, hiszünk nagyszerűségében és egyediségében, missziónknak tartjuk korábbi hírnevének visszaállítását.
>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.