Minden napra egy aszú: Oremus

Borászportál
2017. március 03., 17:06


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Oremus
Oremus 5 puttonyos Aszú 2009
Termőhely: Oremus, Mandolás, Henye, Budaházi, Serédi-Vay, Kútpatka, Petrács, Deák, Szentvér - dűlők
Szőlőfajták: 50% furmint, 30% hárslevelű, sárgamuskotály - zéta - kabar (20%)
Érlelés: 24 hónap zempléni tölgyfahordóban
Palackozás ideje: 2013. július
Maradék cukortartalom: 148 g/l
 
Minden napra egy aszú: Oremus

 
A szüret során szemenként szedett aszúszemek - az Eszencia különválasztását követően - kerültek áztatásra erjedő mustban. A két napos áztatást követte a préselés (hagyományos vertikális présben), majd az erjesztés új, zempléni tölgyfahordókban.
 
A meleg nyár folyamán gyorsan érett a szőlő, azonban a száraz ősz nem kedvezett a botritisz nagyarányú kialakulásának. Kis mennyiségben ugyan, de az aszúsodásnak leginkább kitett területekről sikerül édes borokhoz szőlőt válogatni. Viszonylag alacsony botritisz jelenlétnek köszönhetően elegáns, fehér virágos akácmézes, őszibarackos jegyek jellemzik a bort. 
 
Az Oremus szőlőbirtok 1993-ban alakul meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék 13 dűlőjében találhatóak, különböző talaj és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermés a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve - a préselést követően - kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztést követően a borok a több kilométer hosszúságú földalatti pincelabirintusba kerülnek, melyek már a XIII. század óta őrzik a vidék borait. Borok: száraz furmint, késői szüretelésű cuvée, édes szamorodni, aszú, eszencia.
Winelovers borok az olvasás mellé