A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Tokaji Natúr Eszencia 2009
Alkoholtartalom: 6,5 %
Cukortartalom: 351 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 100,4 g/l
Savtartalom: 13,4 g/l
Pincészetünk tokaji borkülönlegessége, fenséges gyümölcsös karakterével az aszú felejthetetlen töppedt és botritiszes ízeivel, felidézi a magyar himnuszban leírt nektár fogalmát. A nagyon magas cukortartalom mellet a magas savak szépen összhangban vannak. Gyümölcsös karakterét keretbe foglalja az érlelt lekváros jegyek.
E különlegesség kimagaslik az emberre gyakorolt pozitív immunerősítő hatásával is, a régi időkben még a gyógyszerkönyvekben is szerepelt.
Készítése:
"Az egész szüret alatt gyűjtött aszúszemek lecsorgatott eszenciája e különleges ital. Az aszúszemeket kádba gyűjtjük, nem tapossuk és nem is préseljük, csak amennyit a saját súlyából kinyom, azt gyűjtjük edényekbe és utána a pincénkben hordóban érleljük. Ennek nagyon alacsony az alkoholtartalma, mert csak felületi erjedésre képes a nagyon magas cukortartalom miatt, lassan érnek össze az ízei, de érdemes rá várni, mert gyönyörű ital képződik belőle." - mesélték a Porgányi pincészetnél.
A pincészetről:
"Ott, ahol a kígyózó Bodrog folyó ezüstös víztükre rávetődik a Rudnok hegy lábára, ott található Sárazsadány kisfalu Tokaj hegyalján, családi pincészetünk otthona."
A Porgányi Családi Pincészetet 2004-ben alapították, gazdagítva ezzel is Tokaj-hegyalja mozaikszerűen épülő és szépülő szőlészeteit és borászatait. Feladatuk, a hagyományokhoz híven a szőlőtermesztés, szőlőfeldolgozás, borkészítés, klasszikus fahordós oxidatív minőségi borérlelés, Tokaji borkülönlegességek, szamorodnik, aszúborok készítése és érlelése, valamint újabban reduktív minőségi borok készítése, készre kezelése, palackozása az érékesítés teljes vertikumával bezárólag.