Minden napra jut buborék: Fazekas Somló Pezsgő

Borászportál
2017. június 02., 16:05


A nyár közeledtével egyre inkább vágyakozunk az üde gyöngyözőborokra és izgalmas pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a Pezsgő Június legmenőbb tételeivel!
 
Minden napra jut buborék: Fazekas Somló Pezsgő

Fazekas Somló Pezsgő (félszáraz)

 
A pezsgőről: 
A Somló-hegy fő fehér szőlő fajtáiból, az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű és a sárga muskotály szőlők borából, titkos recept alapján készített tartályos erjesztésű tankpezsgő, amelyben nem az élesztő, hanem a szőlő gyümülcsös ízjegyei és a kitűnő savak dominálnak. A Somló-hegyről származó eredetvédett pezsgő a borvidék fő ékszere. A három változatban készített száraz, félszáraz, édes pezsgők illatukban és ízükben is egyaránt az almát, szőlőt körtét ídézik. Önmagukban is elegánsak, de koktélokban, mondjuk öszibarackkal  egy velencei híres koktél, a Bellíni izjegyeit idézik, melyet Hemingway és Humphrey Bogart is egyaránt élvezhetett. Mellé libamájpástétomot javaslunk, pirítóssal. Alkohol-, cukor- és savtartalom: 11%, 21 gramm/liter, 7 gramm/liter.
 
A pincészet emellett a száraz és édes Somló Pezsgőit is bemutatja, illetve a Somlói Cuveé Habzóborukat is. 
 
A pincészetről:
A Somló hegy Magyarország legkisebb borvidéke. Magányosan emelkedik a föld felszíne fölé a Bakony lábánál. Méltóságteljes alakja megragadja az őt megpillantó embert, elgondolkodtatja, megállásra készteti. Vulkanikus talaja, jó mikroklímája adja különlegesen száraz, extraszáraz borait. Meglehetősen szeles, bár napfényben gazdag vidék, ezáltal mérsékelt éghajlatú. A lejtők miatt kedvező a besugárzás. Déli, napsütötte oldala termi a legjobb somlóit. A hegy a középkor óta egyik leghíresebb borvidékünk, híre egykoron Tokajjal vetekedett.. A somlói bor híres a gyógyhatásáról, valamint az elhíresült nászéjszakák boráról. A hiedelmek szerint, azok a házaspárok, akik fiúgyermeket szeretnének, ott naponta somlói bort kell inni az asszonynak. Korábban Viktória királynő, és a Habsburg uralkodók kedvenc itala volt a somlói bor, és nem utolsó sorban a savai miatt a tengerentúli szállítást is különösen jól bírta.

Az itt élő emberek szívvel-lélekkel kötődnek a Somlóhoz, hiszen ősidők óta megélhetésük forrása. Borszeretetüknek és a hely különleges mikroklímájának köszönhetően az itt élő emberek egészségesek. Összetartozás és közvetlenség jellemzi őket.

A Fazekas borászat termőterületei a Somló déli oldalán található. A pincészet egész évben várja a borok szerelmesit, az arra látogatókat, csoportokat. A Somló hegy lábánál a 8.sz. főútról lekanyarodva már jól látható a hegy közepén ékeskedő, hétlyukú Fazekas Pince, 80 főt kényelmesen befogadó rendezvényteremmel. Itt a borosgazda által jóváhagyva kóstolhatják meg a vendégek a zamataiban friss, letisztult színeiben tündöklő több évtizedes somlói bort. Készítésének módját a borosgazda senkinek sem árulja el, gondosan őrzi titkos receptjét. (kép 1)
A Fazekas borászat szőlőtermesztéssel, bor-és pezsgőkészítéssel, valamint palackozással – bérpalackozással is foglalkozik. A Fazekas pincészet pezsgőüzeme a Somló hegy lábánál fekvő kis faluban, Somlóvásárhelyen található. Itt kóstolhatják meg a Magyarországon egyedülálló Somló pezsgőt, valamint a bormúzeumot is. Az üzemmel szemben 100 főt befogadó rendezvényterem is rendelkezésre áll, ahol baráti összejövetelek, esküvők, bor- és pezsgőkóstolók, ballagások, családi rendezvények lebonyolítását is tudják vállalni.
 
Hogy miért kezdek pezsgőkészítésbe? 
A Fazekas család vásárhelyi őseit már évszázadok óta somlói szőlősgazdák, vincellérek között találjuk. A Somló első szakképzett borásza is a családból került ki az 1800-as években, a házigazda Fazekas András dédöregapja személyében.
Winelovers borok az olvasás mellé