Vitathatatlanul reneszánszukat élik a rozéborok, és a választék mára már nem kevés. Fajtában, színben, buborék- és cukortartalomban igen változatos a kínálat. Neked van már kedvenced?
Fajtabor, vagy házasítás, éppen csak halvány hagymahéj-színűre engedett, vagy élénk málnás-pink, száraz, vagy maradék cukrot tartalmazó, csendes, vagy gyöngyöző, és leginkább reduktív, de találkoztunk már hosszabb potenciált rejtő hordós (!) rozéval is... Egy-egy pincészetnek egyenesen a specialitásává vált, mások a klasszikus fehér és vörös kínálatuk mellett csak a versenyképesség miatt készítenek - egyfélét. Lássunk egy összehasonlítást, nyíljanak a csavarzárak!
Tűzkő Kékfrankos Rozé 2014
A halvány lazac szín csillog a palackban. Pohárba kiöntve máris megjelenik, amire nem számítottunk: enyhe pezsgés látszik, mely azonban a néhány, szokásos pohárpörgetés után „elmúlik”. A reduktív technológiának köszönhetően, mintegy „mellékhatásként”, a palackozás során a bezárt szén-dioxid egy pillanatra megjelenik a frissen nyitott, pohárba töltött borban, majd el is illan – merthogy maga a bor nem szén-dioxiddal dúsított, csendes bort kóstolunk. Illata tiszta, gyümölcsös – epret és málnát juttat eszünkbe. Az első kortynál találkozunk karakteres savaival, melyeket aztán a kékfrankos fajtára jellemző fűszeresség követ, ám az igazi domináns itt is a gyümölcs. Szárazon készítik minden évjáratban, így a 2014-estől sem vártunk maradék cukrot. Egyszóval minden megvan benne, amely egy nyári frissítőhöz elvárás: szomjoltó, gyümölcsös, elegáns. Természetesen jól behűtve, 9-10°C-on kóstoltuk, és ajánljuk akár önmagában kortyolgatva, akár egy könnyed saláta, vagy enyhén fűszeres grillétel mellé.
Apáti Rosé Cuvée 2014
A klasszikus hagymahéj-színnél egy árnyalattal erősebb színe mutatkozik a palackban, melyet nemcsak a bor alapját adó pinot noir –nak köszönhetünk, méginkább a vele harmonikus összhangban lévő cabernet franc-nak és kékfrankosnak. A Tolnai dombok közt, a szokásosnál kissé hűvösebb évjáratban a pinot noir szép savval, emellett kiváló gyümölcsösséggel, frissességgel, és mindezekhez egy kevés maradék cukorral is szolgál: egy félszáraz, ám mindenképpen üdítő borral találkoztunk, melyhez kifejezetten jól illik a 7-8 gramm körüli cukor. Az édes cseresznyére, málnára emlékeztető ízvilága miatt fogyaszthatjuk könnyed nyári desszertek mellé, vagy kínálhatjuk party-borként, társasági eseményeken frissítőnek.
Ha a fentiek alapján érdemesnek találjuk kipróbálni a különböző karakterű rozékat, néhány kattintással kedvező árakon juthatunk hozzá a www.borterasz.hu/tuzkobirtok webshopon!