A somlói juhfark a terroir és a fajta tökéletes találkozása – és ezt évről évre egyre többen ünneplik a Somlói Juhfark Ünnepen.
A nemzetközi borversenyek zsűrijei rendszeresen kiemelik a helyi fajták jelentőségét a világpiaci érvényesülésben, a vakkóstolások során született eredményekben az őshonos fajták borai sokszor kiemelkednek a mezőnyből. Ebben egyrészt benne vannak ezeknek a fajtáknak a kitűnő adottságai, másrészt azok a különleges talajok és mezoklímák, amelyek karakteressé, egyedivé teszik a belőlük származó borokat. A juhfark és a furmint neve évről évre előkerül, amikor a szakértők a nemzetközi piacon is eredményes fajtákról beszélnek.
“Nagyon érdekes vulkanikus terroirjaitok vannak. Sokaknak, akik borkereskedelemmel foglalkoznak, a magyar borokról hallva azonnal a vulkanikusság jut eszébe... Az én kedvenc magyar boraim is ilyen talajról származnak. Ez egy olyan izgalmas sajátosság, amiről érdemes beszélni.” (Lenka Sedlackova Master of Wine, a Winelovers Wine Awards 2022 zsűritagja.)
De nemcsak a szakma, hanem egyre több borkedvelő számára is ezek a terroir-borok jelentenek igazán nagy élményt, ezeket keresik a borkereskedések polcain, a kóstolókon.
Az őshonos fajták között a somlói juhfark különleges helyet foglal el. A juhfark a legrégibb írásos emlékekben is nyilvántartott, többszáz éves fajta, amelyet mára szinte kizárólag a Somló hegyen termesztenek. A somlói terroir – egyedi kőzetösszetételével, vulkanikus talajával és a helyi klimatikus viszonyokkal – páratlan ízvilágot ad az itteni boroknak. A juhfark pedig az a fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a legszebben képes megmutatni. A somlói juhfarkok a világ leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt.
A juhfark meglehetősen érzékeny szőlő, és különös gondoskodást igényel, ugyanis tömött fürtjének alul visszakunkorodó részén (a neve is innen származik) könnyen megül a hajnali pára, ezért hajlamos a rothadásra, beleértve a botritiszesedést is. Savainak rusztikussága indokolttá teszi a gondos válogatást. Csak szépen beérett állapotban és hozamkorlátozással képes nagy borrá válni. A hordós érlelésre általában szüksége van, bár vannak kiváló reduktív iskolázású juhfarkak is. Aromatikája inkább neutrális – ezért is mutatja meg szépen a Somló különleges ásványosságát – hűvösebb évjáratokban florális jegyeket mutat.
Kizárólag egy adott helyi fajtára koncentráló kóstolóból kevés van az országban. A Somlói Juhfark Ünnep, amely 2016 óta a somlói borászok összefogásával valósul meg, az egyik legérdekesebb példája egy fajta bemutatójának.
„A somlói borok sokszínűek, a borászok sokfélék, de a juhfark mindannyiunknak kiemelt fajtája. Erre lehet építeni, hiszen közös vélemény, hogy olyat tud, amit semmi más a hegyen, meghatározó szerepe van abban, hogy mit nevezünk somlói bornak” – emeli ki Tornai Tamás, az eseményt rendező pincészet tulajdonosa. „A juhfarkból sokféle stílusban készülhet bor, mindig a borász döntése, hogy mit hoz ki belőle. Emellett azonban szükség van az origónak, annak a közös pontnak a meghatározására is, amiben mindenki egyetért, amiről mindenki azt vallja, hogy ez a nagybetűs somlói juhfark. Ebből a szempontból is érdekes esemény a Somlói Juhfark Ünnep, hiszen a résztvevő tételeket maguk a borászok választják ki egy előkóstolón. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyenborok születnének, hiszen sok lehetőség van az egyedi borstílus kialakítására, amit szépen meg lehet figyelni a kóstolón is. Ráadásul személyesen a borok készítői segítik a vendégeket a kóstolási élmény teljessé tételében.”
A Somlói Juhfark Ünnep 2016 óta a juhfark reprezentatív bemutatója, amelyen évről évre a fajta legszebb tételei vonulnak fel. Október 21-én, a 8. Juhfark Ünnepen, a hagyományoknak megfelelően, a sétálókóstoló mellett workshopok, valamint vezetett múzeum- és pincetúra is várja a vendégeket.
Idén a következő pincészetek juhfarkjaival ismerkedhetnek a résztvevők:
5 Ház Birtok: Birtok Juhfark 2020, Unfiltered Juhfark 2021
Tornai Pincészet: Birtok Juhfark 2022, Prémium Juhfark 2021, Top Selection Aranyhegy Juhfark 2021, Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020
A Tornai Pincészet kezdeményezője és a kezdetektől motorja a Somlói Juhfark Ünnep megrendezésének. Juhfarkjaik olyan nemzetközi versenyeken érnek el sikereket – szereznek aranyérmeket és a legjobbaknak járó külön elismeréseket – mint az International Wine Challenge vagy a Mundus Vini. Juhfarkból a legszélesebb szortimentet kínálják: tételeik között van reduktív, félig tartályban és félig hordóban érlelt, valamint a legkiválóbb somlói dűlők (Grófi, Aranyhegy) különleges minőségű, válogatott szőlőiből készített, dűlőszelektált, hordós érlelésű borai is. A pincészet alapítójának, Tornai Endrének kiemelkedő szerepe volt a Somlói borvidék fellendítésében, és a 90-es években ő hozta létre a juhfark fajta törzsültetvényét is.
A Somlón minden borásznak és pincészetnek – kicsinek és nagynak – megvan a jól meghatározható szerepe, és természetesen mindenki egyenrangú félként vesz részt a somlói borok ünnepén. A borvidék abban is egyedülálló, hogy sok a kisbirtok, és a kisebb, családi borászatok is képesek a nemzetközi piacokon is bizonyító, világszínvonalú borokat készíteni. Több nagyobb pincészet pedig jelentős tőkebefektetéssel érkezett a borvidékre, magas minőségű boraikkal és jelentősebb marketingaktivitásukkal nagy szerepük van a somlói borok népszerűsítésében. Ahogy Vinoholic írja a Somló, egy borturista szemszögéből című cikkében:
A kistermelők tisztában vannak vele, hogy kik csalják ide a turistákat, a nagyok pedig tudják, hogy a hegy igazi báját a körülöttük lévő kispincék adják. Mintha egy titkos parancsot követve, az egót és személyes érdekeket félrelökvén, kizárólag a szeretett hegyért dolgoznának.
És hogy miért érdemes még ellátogatni a juhfark legnagyobb ünnepére? Soroljuk az érveinket!
1. Egyetlen jegy áráért 14 somlói borászat 25 juhfark tétele kóstolható szabadon a 2017 és 2022 közötti évjáratú tételekből.
2. A dűlőtúrán 3 in 1 élményben lehet részünk: körbevesz a Somló páratlan természeti és épített környezete, megkóstolhatjuk a legszebb juhfark tételeket, és sok érdekességet is megtudhatunk a hegyről és a vendéglátó pincészetekről.
3. A dűlőtúra mellett két új izgalmas témájú workshopot is megrendeznek: az egyik a somlói és nem a Somlón készülő juhfark tételek összehasonlító kóstolója, a másik pedig a juhfarkból készült borkoktélok elkészítésének bemutatója és kóstolója. Az előbbi a tapasztalati tudásra éhes borkedvelőket, míg az utóbbi az újdonságokra nyitottakat várja.
4. A szervezők idén is gondoskodnak különbuszról a fővárosból érkezők számára, illetve a jegyhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a környék szálláshelyeiről.
5. A kóstoló-programok után DJ várja azokat, akik szeretnék afterparty-val is maradandóvá tenni az élményt.