1. Forró vörös sangria
Pofonegyszerű. Önts össze 1 üveg vörösbort és 1 üveg fehérbort, 1y kupica brandyt, majd hajíts bele 1 narancsot és 1 barackot felszeletelve, esetleg pár cseresznyét vagy áfonyát, ha találsz mondjuk fagyasztva. Jöhet 2 egész fahéj, és ízlés szerint cukor vagy édesítő. Főzd (de ne forrald) egy órán keresztül, pici vizet is adhatsz hozzá. Finom lesz.
2. Glögg extra
Ha valaki, hát a skandinávok tudják, mi az a hideg, és persze azt is, hogyan lehet védekezni ellene! Önts 1 palack vörösbort egy nagy fazékba, mehet mellé egy kisebb üveg portói és 2 deci vodka. Ízesítésnek válassz egy marék aszalt fügét (aprítsd fel) és mazsolát, jöhet még bele 2 db narancs (hámozd meg és szeleteld), fahéj, karadmom és szegfűszeg. Némi barnacukorral édesítsd. Ha tudsz, szerezz hozzá különleges ízű hosszú borsot is. Főzd a tűzhelyen egy órát (ne forrald), és ha kibírod, hagyd állni tovább 2 órát, hogy összeérjenek az ízek. Ezt követően újra melegítsd fel, mazsolával és mandulával a pohárban kínáld.
3. Fülledt kaland
Ezt a koktélnevet nem mi találtuk ki, de nekünk is tetszik! Az meg főleg, hogy ez egy végtelenül egyszerű és gyorsan elkészíthető finom ital.
Melegíts fel egy liter almalevet egy kis fazékban, jöhet bele szegfűszeg, fahéj, szegfűbors és narancshéj. Öntsd a cuccot egy hőálló üvegpohárba, és adj hozzá tequilát. 1,5 deci fűszeres almaléhez kb. 6 centiliter tequila lesz elég. Turbózd tejszínhabbal a tetejét!
4. Last minute forralt bor
Akkor a legjobb, ha váratlan vendégeid érkeznek, vagy ha nem tudsz mit kezdeni a tegnapról maradt borral. Fél üveg vörösborhoz adj 6 cl bourbont, 2 db csillagánizst, narancs- vagy citromhéjat és cukrot. Melegítsd tűzön, aztán töltheted is.
5. Csokis forralt bor
A bevezetőből kihagytunk valamit. Mégpedig azt, hogy egy ital forróságfaktorában az energiatartalma is közrejátszhat. Ez a forró csokival kombinált forralt bor minden bizonnyal az egyik legerősebb versenyző e téren, ezért nem tudjuk kihagyni.
Egy üveg gyümölcsös vörösborhoz adj 400 gramm cukort, 200 gramm kakaóport, 2 rúd fahéjat, 2 db csillagánizst, pár szem szegfűszeget. Ahogy melegíteni kezded egy lábosban, adj hozzá 500 gramm étcsokit apró darabokra törve. Jöhet még bele 2 db édes, mag nélküli mandarin, sőt, ha bevállalós vagy, akkor 1 ág rozmaring is! Ha a csoki elolvadt, a fűszerek pedig kioldódtak, jöhet a kóstolás!
Megyjegyzés: természetesen mi kizárólag a mértékletes, felelősségteljes alkoholfogyasztást támogatjuk, és a nagy jeges hidegben külön kiemelten óvátosságra intünk mindenkit!