.
A különböző magolajok már hazánkban is egyre kedveltebbek, egyre több helyen fellelhetőek és kezdjük a helyüket megtalálni a gasztronómiában. Benneteket mi indított arra, hogy ilyen termékeket készítsetek?
Két szálon fut a történet. Földművelő családból származom, amióta az eszemet tudom a családunk növénytermesztéssel foglalkozott. Alapvetően konyhakerti vetemények voltak a főszereplők: paradicsom, paprika, karfiol, káposzta, burgonya és ezek között előfordult a sütőtök is. A piacon mindig édesapám áruja volt a legszebb és a legfinomabb. De már gyerekkoromtól sulykolta, szép, sőt gyönyörű árut nem nehéz előállítani, viszont az mit sem ér, ha nem ízletes.
Idővel édesapám szerette volna egyszerűsíteni a termelést és a tökmagolaj kapcsán felmerült, hogy megpróbálkozik az olajtök termesztéssel. Mint kiderült az olajtök igencsak kedveli a mi éghajlatunkat, a földek kellőképpen tiszták (vegyszermentesek) és a tök vetésforgóba is ideális. Így alakult, hogy immár 10 éve szinte kizárólag olajtök termesztésre tértünk át.
A másik szál Iván?
Igen. Vele akkor kezdtünk el együtt dolgozni, amikor olajtök termesztésre adta édesapám a fejét. Hajdújáráson található Iván manufaktúrája, ahol minden finomság készül. Ő vegetáriánus és makrobitikus étrendet követ régóta. Iván életfilozófiájához kezdetektől fogva hozzátartozik a fenntartható termelés és – mivel ő is így táplálkozik – a kiváló minőségű és változatos olajok és krémek előállítása. Eceteket csak két és fél éve termel, de ott is amit csak lehet, felhasználnak: gránátalmaecet készítése során például megmarad a gránátalma magja, amit sok helyen kidobnak, viszont Iván abból is olajat készít, ami igen erős antioxidáns és egyéb pozitív élettani hatással bír.
Danyi Éva
A felvidéki bor- és tökmagolaj-termelő, Bott Frigyes úgy nyilatkozott az idei Gourmet-n: „a tökmagolaj a Kárpát-medence olívaolaja” – az élőhelyünk ezt is tudja. Lehet olyan karakteres különbségeket felfedezni a tökmagolaj esetében, mint például az olívaolajoknál?
Persze. Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani. És ahány év, annyiféle termés. Minden présen másmilyen olaj készül. Pirítják a magokat vagy nyersen kerül a présbe – így a technológia is fontos befolyásoló tényező, akár mondjuk egy chardonnay esetében, ami attól függően, hogy hol termett és ott mi a hagyomány, iskolázható belőle egy könnyű vagy akár egy igen testes bor is. Itt a Kárpát-medencében tököt lényegesen kevesebb helyen termesztettek, mint szőlőt, de ennek is van hagyománya, amelyben a terroir jelleg kidomborítása súlyozottan fontos.
Bott Frigyes olaja meg, ha már szóba hoztad, szerintem az egyik legfinomabb tökmagolaj, amit be lehet szerezni. Ha az övével hasonlítjuk össze a Donum Terrae tökmagolajat, akkor azt mondanám, hogy az övé olyan, mint egy meleg nyári szellő, úgy simogatja az embert. A miénk pedig olyan, mint egy mediterrán reggeli piac: élettel teli, nyüzsgő, friss. Mindkettő nagyon szerethető, de valakinek az egyik, valakinek a másik nyeri el a tetszését. Ami közös bennük, az a föld iránti szeretet és tisztelet. Ez megérződik rajtuk. Előfordul egyes tökmagolajoknál, hogy napraforgóolajjal teszik lágyabbá. Nálunk ilyen nincs. De a tökmagolajon kívül számos értékes olaj áll rendelkezésünkre – len, dió, mák, szőlőmag, stb. – amit ugyancsak szépen lassan bele kellene illeszteni a mindennapi étkezéseinkbe, hiszen a titok a változatosságban van.
"Simogató" olajak
Mi az, amitől a ti termékeitek egyedülállók?
Mint mondtam, ugyanúgy, ahogy a bornál, itt is számos tényező, változó meghatározza, hogy milyen a végtermék. Ami viszont állandó, az a minőségi elvárás. Én édesapámtól azt tanultam, hogy a vevőt csak egyszer lehet becsapni, és a vevő bizony a legkisebb minőségi hibát is észreveszi. Onnantól kezdve, ha becsapva érzi magát, a bizalmát már nem lehet visszaszerezni. Az efféle minőségpolitika, hogy mindig a legjobbat adjuk, szerencsére nem csak a mi sajátunk, ezért én bátorítanék mindenkit, hogy kóstoljon meg minél többféle olajat, ecetet, krémet és válassza azt, attól a termelőtől, amelyik a leginkább ízlik neki.
Van párbeszéd köztetek, olajosok között?
Bor-és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete már létezik, illetve van egy „olajosokat” tömörítő szervezet is, de egyelőre leginkább csak nagyobb rendezvényeken találkozunk, tapasztalatot cserélünk és természetesen „megkóstoljuk egymást”.
Termelők egymás között
És ti hol vagytok „megkóstolhatok?”
Igyekszem minél több rendezvényre eljutni, hogy a termékeket személyesen is bemutathassam az érdeklődőknek. Mivel egyelőre egy igencsak szűk kör az, amelyik ismeri és tudatosan használja ezeket, vagy a hasonló termékeket, nagyon fontosnak tartom, hogy közelebb vigyem ezt a világot a szélesebb közönséghez is. Hiszen nemcsak finomak és egészségesek, de rendkívül sokféleképpen variálhatók. Ahol szinte mindig meg lehet találni bennünket, az a WAMP, illetve újabban a Közös Piac, de mindig kommunikáljuk az
oldalunkon illetve a
Facebookon, merre járunk.
Finomságok a Winnie-ről