Alkohol nélkül nem létezne bor, de épp ez a tulajdonsága az, ami miatt mértékletesen kell fogyasztani. Nézzük meg, milyen alkotóelemei vannak a teljes erjedésen átesett boroknak!
A fehérbor 70-85%-a víz, 11-14% alkohol, 15-18% visszamaradt szárazanyag-tartalom, úgynevezett extrakt. A vörösbor esetében magasabb egy-egy értékkel az alkohol és az extrakt tartalom százalékos aránya.
De mi van az extraktban? Glicerin, sav, ásványi anyagok, fehérjék (nitrogénvegyületek), tannin, vitaminok, illat-és aromaanyagok, vörösborok esetén színanyagok is. Ha elpárologtatnánk a bort, akkor csak ezek az összetevők maradnának vissza. Fontos, ha ez az érték magas, akkor komoly beltartalmat rejt a palack.
Mi a helyzet az egyes borok kalóriamennyiségével?
Alkohol-
tartalom (v/v %)
|
Egy 0,75l-es palack
alkoholtartalma (gramm)
|
Egy 0,75l-es palack
kalóriatartalma (kcal)
|
Példák |
10 |
60 |
420 |
német száraz rizlingek, muscato d'asti, félédes rizlingek, néhány aszú, szamorodni (általában maradék cukrot tartalmazó borok) |
11 |
66 |
462 |
félédes pezsgők, félszáraz rizlingek, édes szamorodni, kései szüret |
12 |
72 |
504 |
friss, reduktív borok, szürkebarát, cserszegi fűszeres, irsai olivér |
13 |
78 |
546 |
ide sorolható már néhány vörösbor is, kékfrankosok, bikavérek, fehérek közül: furmintok, hárslevelű |
14 |
84 |
588 |
bordeaux-i fajták elsősorban, californiai chardonnay |
15 |
90 |
630 |
itt már az erősített borok is szóba kerülhetnek: sherry, portói, madeira |
Napi 30 gramm alkohol még egészségügyi szempontból ártalmatlan, sőt a bor esetén ez jótékony hatású. Egy alacsonyabb (11-12%) alkoholtartalmú borból fél üveget is el lehet fogyasztani, míg egy 13%-os esetében 3 deciliter ez a mennyiség.
Ne feledkezzünk meg a borok, pezsgők maradékcukor-tartalmáról sem! A kalóriatartalom kiszámításakor ezt is figyelembe kell venni, hiszen ez is megnöveli a bevitt energia mennyiségét. Az aszúkban, édes szamorodnikban és édes pezsgőkben lehet, hogy kevesebb alkohol van, de a cukor mennyisége több, mint a száraz borok esetében.