A gulyásé a főszerep az idei Gourmet Fesztiválon

Borászportál
2013. április 08., 20:01


Május 30. és június 2. között ismét a Millenáris Parkba várja vendégeit Magyarország prémium gasztrorendezvénye, a Gourmet Fesztivál. A hazai gasztronómia szerelmesei számára kihagyhatatlan esemény a tavalyinál 50%-kal több kiváló éttermet vonultat fel,  így idén már szinte a teljes hazai élmezőny bemutatkozik, a vidéki Magyarország gyöngyszemeitől a budapesti sztárséfekig. Jelentős újításként az idei Gourmet kiemelten foglalkozik az ország legismertebb ételével, a gulyással is.
A gulyásé a főszerep az idei Gourmet Fesztiválon
 
A gulyásé a főszerep az idei Gourmet Fesztiválon
Klasszikus gulyásleves
Az elmúlt két évben a Sziget Szervezőiroda kezei között teljesen megújult, és immár egyértelműen a legnívósabb hazai gasztronómiai seregszemlének számít a Gourmet Fesztivál. A színvonal ráadásul nemcsak a résztvevők összetétele és az igazán egyedi ételkínálat miatt kiemelkedő, de a helyszín kialakítása, az ülőhelyek száma, az egyedi étkészletektől, a kiegészítő programokig, minden azt a célt szolgálja, hogy a látogatók igazi élményekkel gazdagodjanak.
 
„Kóstold meg Magyarországot!”
A fenti, bevált szlogen jegyében, idén még több vidéki és fővárosi étterem várja a kulináris érdeklődésű nagyérdeműt. A rendezvény igyekszik átfogó képet adni a hazai csúcsgasztronómiáról, bemutatva a legjobb éttermeket, borászatokat, gourmet üzleteket, cukrászdákat. „Amellett, hogy egy jól átlátható pillanatfelvételt ad a vendéglátás csúcsainak jelenlegi állapotáról, igazi különlegessége, hogy ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol szinte teljes számban felvonulnak a hazai gasztropiac nagyágyúi, vidékről és Budapestről egyaránt. A hazai top 50 étteremből 2013-ban már szinte mindenki képviselteti magát és ráadásul sokan úgy jelennek meg, hogy ez az egyetlen rendezvény, aminek a kedvéért kimozdulnak a megszokott konyháikból. Az a cél vezérel bennünket, hogy a Millenáris területén bemutassuk az ország gasztronómiai makettjét. Szeretnénk, ha az érdeklődők, elérhető árakon (500 és 1000 forint között/adag) megkóstolhatnának megannyi izgalmas és ínycsiklandó finomságot. Az ételek mellé szakemberek által összeállított borajánlatot is kapnak majd a látogatók, akik a párosított tételeket a helyszínen szintén megízlelhetik. Egy helyen megkaphatnak szinte mindent, amit amúgy hosszas utazással és komoly ráfordításokkal tudnának csak felfedezni” – mondta Gerendai Károly, a Gourmet Fesztivált szervező Sziget Kft igazgatója.
A gulyásé a főszerep az idei Gourmet Fesztiválon
A Millenáris a Gourmet Fesztivál alatt (fotó: Sziget)
Gulyás – mindenféle kivitelben
Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a gulyás, a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. „A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Idén viszont arra kértük a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl, készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá” – tette hozzá Gerendai.
Az ország legismertebb ételéről itt olvashatja Váncsa István gasztroértekezését, Csíki Sándor fejtettbab-gulyás receptje pedig a Food & Wine-ról érhető el.
Több mint 100 kiállító
A tavalyi rekordszámú résztvevőhöz képest, idén még tovább bővül a kínálat. Jóval több étterem várja az érdeklődöket, továbbá a legjobb borászatok és gourmet boltok mellett ismét helyet kapnak a minőségi sörök, kávék, cukrásztermékek és pékáruk is. A több mint 100 kiállítóról itt található bővebb információ.
Az étel- és italkínálaton túl, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd a látogatókat. A Gourmet gasztroszínpadán például testközelben láthatja a közönség az ország Michelin-csillagos éttermeiben dolgozó séfjeit, Széll Tamást (Onyx) és Miguel Rocha Vieira-t (Costes), akik külön bemutatóval készülnek, továbbá a tavalyi sikerre való tekintettel idén is lesz Bíró Lajos - Segal Viktor párbaj, idei témájuk a padlizsán.
A gulyásé a főszerep az idei Gourmet Fesztiválon
A Borászportál idén is megtalálható lesz a Gourmet Fesztiválon saját faházzal, ahol naponta izgalmas és ingyenes borkóstolókon vehetnek részt a rendezvényre ellátogatók
Szakmai nap a Gourmet-n
A rendezvény nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőség iránt elkötelezett gasztronómia szereplőit, hanem találkozási és igazodási pont a szakmabeliek számára is. Ezért a fesztivál szakmai napján (május 30.) szó lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) és a Gault & Millau Magyarország (GM) étteremkalauz által nemrégiben alapított „Aranyszalag Minőség” élelmiszer- és alapanyag tanúsítványról. Élőben is bemutatkozhatnak a potenciális vevőiknek a minősítésnek megfelelő kistermelők, valamint külön figyelmet kapnak hazánk legkiválóbb sajtkészítői is.
Belépő
A belépőjegy ára változatlanul 2900 forint, amely mellé jár egy prémium minőségű borospohár, egy tokaji furmint kóstoló, a METRO áruház felajánlásával naponta az első 1000 látogatónak egy bélszín carpaccio, valamint egy csésze kitűnő kávé, amelyet az ország legjobb baristái készítenek majd. 
Winelovers borok az olvasás mellé