Így lesznek még izgalmasabbak az ősz csemegéi

Borászportál
2015. november 06., 21:19


A hosszú, napsütéses nyári napokat a zord őszi idő váltja fel. De ez az az évszak, amikor a falevelek ezer színben játszanak, és kirándulók hada lepi el a város feletti erdőket. Ráadásul ősszel kaphatóak a legfinomabb zöldségek, gyümölcsök, amelyekhez most borokat párosítottunk, hogy még izgalmasabbá tegyük őket.
Így lesznek még izgalmasabbak az ősz csemegéi
Forrás: Mummymadebabyfood.com
Sütőtök
 
Így lesznek még izgalmasabbak az ősz csemegéi
Forrás: Rantotthuswokban.bmintbalazs.com

Leggyakrabban csak megsütjük, és begubózunk vele a meleg szobába. Ehhez az egyszerű ételhez egy pohár rajnai rizling jól működik. Ha van egy kis maradék cukor a borban az sem baj. A sütőtök hús mellé, köretnek is tökéletes, megbolondítva egy kevés rozmaringgal, kakukkfűvel. Az ilyen fogáshoz már jöhet a vörösbor, de elsősorban az alacsonyabb tannintartalmúakat részesítsük előnyben! Pro tipp: kadarka.

A sütőtök desszertnek is kiváló, némi mézzel meglocsolva. Az igazi ínyencek próbálják ki gesztenyemézzel, pazar párosítás! Egy pohár késői szüretelésű borral pedig komplett élményben lesz részünk.

Gesztenye
 
Így lesznek még izgalmasabbak az ősz csemegéi
Forrás: Eleuszisz.blog.hu

A gesztenye bő 30 perc alatt már kész is a sütőben. Igazi őszi csemege. Egy fahordóban érlelt, krémes textúrájú, lekerekedett fehérbor jó választás a sült ínyencség mellé. Például jöhet egy juhfark, viognier vagy chardonnay.

A házi gesztenyepüré szintén népszerű desszertnek számít, amelyhez egy pohár édes szamorodni jól párosítható.

Gránátalma
 
Így lesznek még izgalmasabbak az ősz csemegéi
Forrás: Biokalauz.hu

A „fura” gyümölcs Ázsiából ered, de ma már a Földközi-tenger vidékén is termesztik. Szicíliában egész gránátalma ültetvények vannak. Szerencsére hazánkban is egyre könnyebben hozzájuthatunk a gyümölcshöz, amely saláták kitűnő kiegészítője és húsok mellé is szívesen párosítják. A pinot noir nagyon meghálálja, ha a rozéra sült kacsamellhez kóstoljuk, amely némi gránátalmaszósszal van kísérve.

Cékla
 
Így lesznek még izgalmasabbak az ősz csemegéi
Forrás: Unihaz.qstyle.hu

Ha cékla, akkor a savanyúság jut az eszünkbe. Ettől rugaszkodjunk el egy kicsit! A céklát lehet enni nyersen, sütve, főzve, sőt még csokoládéval karöltve desszertnek is. Nem olyan régen az Araz Étterem BorDuett vacsoráján arra a felfedezésre jutottunk, hogy a cékla és a kadarka országos cimborák. Barka Áron séf egy kacsapástétomot készített, amelyhez fahéjas céklát tálalt. Próbáld ki, nekünk hibátlanul működött együtt!
Winelovers borok az olvasás mellé