Vörösborok, például a hagyományos bordói blend (CabSauvignon, Franc és Merlot) mellé kiváló gasztronómiai kiegészítő a szarvasgomba! Manapság már kifejezetten szarvasgomba-bor összekóstolásokat is szerveznek, egy kis utánajárással mindenki eljuthat egy ilyen gasztronómiai "összetalálkára".
Összesen 105 ezer euróért (29 millió forintért) cserélt gazdát egy 900 gramm súlyú fehér szarvasgomba egy olaszországi árverésen. Az értékes gombát egy hongkongi gyűjtő szerezte meg vasárnap az észak-olaszországi Albában tartott aukción.
A leghíresebb - jellegzetesen sárgásfehér színű és erősen fűszeres illatú, vastag, különösen jól emészthető - szarvasgomba kilónkénti ára 2000 és 2500 euró között ingadozik, ha az apróbb, 20 grammnál kisebb súlyú példányokról van szó.
A nagyobb példányokat egyenként adják el, a legnagyobbakat pedig árveréseken értékesítik. Az előkelő éttermek csillagászati árakat is hajlandók fizetni ezekért.
A gombaárrekordot is az olaszországi Toszkána tartja: három évvel ezelőtt egy másfél kilogramm súlyú gombát 223 ezer euróért adtak el. A fehér szarvasgomba ritka kincs, gyűjtése ezért engedélyhez kötött. A gumószerű, ízletes és tápláló gomba főként a mediterrán területeken fordul elő. A gyertyán, a tölgy, a bükk, a jegenye és a mogyoróbokor gyökereivel él szimbiózisban.
Jómagam is részt vettem már bor-szarvasgomba kóstolón, melyen a legnagyobb élményem egy fehér szarvasgombás fondü és egy bordeaux-i párosítása volt.
G de Ginestet Rouge AOC Bordeaux 2005 Meleg bíbor színe, fűszeres illata már azelőtt elkápráztat, hogy szájba vennénk. Számomra túl sok a tanninja, de ez nem mindenkit zavar. Ahogy melegszik a tanninok kissé szerencsére hátrébb húzódnak az összképben. Ízvilágában a meggy és a csokoládé dominál. Meggybefőtt, de a cigánymeggy fanyarsága is benne van.
Fehér szarvasgombás fondüvel fenséges gasztronómiai élmény!
Hradszki Róbert főszerkesztő