Már az első korty kávénál érezhető, ha a kávébabot szakértő kezek dolgozták fel gondos termesztés és szüretelés nyomán. A kiváló minőségű kávé története itt, a nyers kávészemeknél kezdődik. Az utazás következő állomásai a lefőzési technika és a kávéfőzés eszköze.
A kávébab
A kávébab a kávécserje ehető bogyójában nyugvó mag. A kávécserje a világon csak a trópusi és szubtrópusi részeken terem meg, a csapadékos, meleg, párás környezetet kedveli. Kezdetben a kávébabok zöld színben pompáznak, majd mikor megérnek, pirosba fordulnak. Ekkor lehet őket leszedni és szüretelni. Ezt követi a tisztítási folyamat napon történő szárítással vagy speciális folyadékba történő beáztatással. Mindkét eljárás végeredménye, hogy a bab szétválik a gyümölcshústól és előáll a pörkölésre készen álló babszem. A feldolgozás utolsó, egyben legizgalmasabb fázisa a pörkölés. Ettől alakul ki az adott kávé karaktere, íze és aromája, és ekkor szabadul fel a kávé egyik legfontosabb összetevője: a koffein.
A tökéletes főzet titkát keresve
Gondolatban bejárva Afrikát és Közép-Amerikát, most már valamennyire átérezhetjük, milyen sok tényezőn múlik, hogy minőségi kávébabszemből főzhessük le a mindennapi kávénkat. De ez még mindig nem a tökéletes főzet világa, oda csak most érkezünk majd el.
Mindehhez pedig az kell, hogy a kicsi kávébabszemek az otthonunkba kerüljenek. Majd onnan jól megérdemelt helyükre: egy robosztus, méltóságteljes kávégép kávébabtartályába, ahol az aromazárónak köszönhetően frissen maradnak, nem oxidálódnak, egészen addig, amíg tovább nem indulnak útjukra. Az indulást gombnyomás jelzi, finom, kattogó hang kíséretében. Ebben a pillanatban kávébabjaink bekerülnek a kerámia őrlőkhöz, hogy ott új formát öltsenek, és őrölt kávéként haladjanak tovább egészen a főzőkamráig.
Itt összepréselődnek, olyan mértékben, ahogy a gép nyomása és az őrlés finomsága engedi, majd forró vízzel találkoznak. A főzési folyamat legvégén kávébabszemeink olyan minőségi kávéként kezdenek szépen lecsepegni a csészébe, amiről megérésükkor még csak álmodtak.
Mindeközben egy egészen új folyamat is elindul, ugyanis a tejtartályos habosítóban elkezd készülni egy krémes tejhab. A Saeco gépek esetében a habosítás kétszer történik meg a tejjel, így a forró kávé nem csupán átzuhan a habon, hanem finoman aláfolyik. Történetünk végén így születik meg a kis kávébabszemekből mindennapjaink csodálatos fekete itala, a kávé.
Hány szem kávébabból áll egy eszpresszókávé? Egy csésze kávé 7-8 gramm kávét tartalmaz. Megközelítőleg 180 gramm zöld kávébab 1 kg kávécserje termésből érik meg. Ilyen mennyiségből 20-21 csésze kávé főzhető le. Egy kis matekkal kiszámolható, hogy egy csésze kávé ~ 40-50 kávébabszemből készül.
Tehát a kávé lefőzésekor az őrlés, a hőmérséklet, a kinyerési idő, a kávé és a víz aránya számít és játszik döntő szerepet, milyen kávé csepeg le a csészénkbe. Az automata kávéfőzők pont azért nagyszerűek, mert egyetlen gombnyomással erre mind képesek. A Saeco PicoBaristo kávégép például 11 féle ital elkészítését teszi lehetővé otthonunkban, a legújabb technológia szerint kerámia őrlőbetétekkel ellátva, időtálló rozsdamentes acél kidolgozással, AquaClean vízszűrő filterrel és a tejes alapú kávékedvelőknek olyan tejhabosítási funkcióval, amit csak egy beépített tejtartály tud nyújtani.
Legközelebb, mikor otthon vagy egy kávéházban ücsörgünk, és kedvenc kávénkat kortyolgatjuk, gondoljunk arra, milyen sokat utaztak ezek a kávészemek, hogy melegséget hozzanak, energiával töltsenek fel minket és mosolyt csaljanak az arcunkra.