Krampampuli, az ördög itala

Borászportál
2013. december 11., 20:36


Recept - Országszerte fogyasztják a 19. század első fele óta. A selmeci hagyománykör elengedhetetlen itala. Az ital német közvetítéssel kerülhetett Magyarországra, de lehetséges eredete Észak-Olaszország is, Biorgo Valsugana, ahol parampampoli, vagy carampampoli néven ismernek hasonló módon készített hagyományos italt. A szó eredete feltehetően a crampus (ördög) szóból származtatható, és jelzi az ital pokoli mivoltát.
Krampampuli, az ördög itala
 
Krampampuli, az ördög itala
Krampampuli (fotó: palinkaust.hu)
Hozzávalók:
  • apróra vágott cukrozott narancshéj
  • aszalt szilva
  • datolya
  • füge
  • mazsola
  • darabos dió, mandula
  • 50 dkg kockacukor
  • 3-4 dl rum
  • 1 liter vörösbor
  • 1 l sötétre főzött tea
Elkészítés:
Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tálba, tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk, erre pakoljuk a kockacukrot. Öntsük le jó erős rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a tálban lévő gyümölcsre csepeg. Ha a láng elaludt, öntsünk rá 1 liter száraz vörösbort és az el nem olvadt cukrot.
Hogy ne legyen nagyon tömény, öntsük hozzá az 1 liter sötétre főzött teát. Vastagfalú csészékben tálaljuk, mindegyikbe gyümölcsöt is rakva.
 
Winelovers borok az olvasás mellé