Így nézett ki a SZEGA Foods standja a XXII. Budavári Borfesztiválon, ahol minden egyes, a versenybe benevezett sajtot meg lehetett kóstolni
A kiválasztott sajtokra az interneten lehetett szavazni az elmúlt tíz napban. A szervező SZEGA Foods – saját adatai szerint az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar sajtimportőr és -gyártó – tizenöt ország nagykövetségével együttműködve választotta ki a sajtokat, amelyek képviselték a nemzeteket. A versenyben Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajtfajtája vett részt.
A győztes Lajta sajt
A szavazatok alapján az első helyen a tanyasi pasztőrözött tejből készült félkemény magyar Lajta sajt végzett, de elsőnek járó díjat kapott a Dziugas 24 hónapig érlelt litván kemény sajt is, amely a magyarok külföldi kedvenceként végzett a versenyben. A második helyezett Olaszország burrata kézműves friss sajtja, a harmadik pedig Hollandia Old Amsterdam legalább 24 hónapig érlelt kemény sajtja lett.
A verseny legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az évszázados múlttal bíró európai sajtgyártásra, valamint, hogy bemutassa a legmagasabb minőségben készített nemzeti sajtféleségeket és így magyar közönséget új, eddig számára ismeretlen sajtokkal ismertesse meg - mondta el Gábossy Ádám, a SZEGA Foods ügyvezető igazgatója az eredmények kihirdetésekor a budai várban.
Szakmai különdíjakat is kiosztottak az eseményen: a legjobb grillsajt a ciprusi Halloumi friss félkemény sajt tehén- és juhtejből, a sörhöz legjobban illő sajt a Chimay nevű, hat hónapig érlelt, teljes tejből készült belga kemény sajt, a legjobb extra long matured cheddar sajt a Cathedral City Matured Cheddar nevű, húsz hónapig érlelt brit kemény sajt lett.
A végeredmény
A legjobb kézműves kecskesajtnak, egyben a legkrémesebb ízű kecskesajtnak a Kerrygold Mature Cheddar 12 hónapig érlelt ír kemény sajtot, a legjobb többféle tejből készült sajtnak a Graviera három hónapig érlelt pasztörizálatlan görög kemény sajtot, a legjobb kékpenészes sajtnak a lengyel Lazur kékpenészes érlelt sajtot választották.
A legjobb kóser sajt a portugál Seia nyers juhtejes kemény sajt paprikás réteggel, a legjobb füstölt sajt a szlovák Parenyica juhtejből készült füstölt sajt, a leggazdagabb ízvilágú juhsajt a spanyol Manchego 12 hónapig érlelt, juhtejből készülő kemény sajt, a legtermészetközelibb sajt a juhtejjel készülő horvát Pagi kemény sajt lett.
Az indulók
Belgium
|
Chimay 6 hónapig érlelt teljes tejből készült kemény sajt
|
Ciprus
|
Halloumi friss félkemény sajt tehén és juhtejből
|
Egyesült Királyság
|
Cathedral City Matured Cheddar 20 hónapig érlelt kemény sajt
|
Franciaország
|
La Valencay pasztörizálatlan természetes kérgű kecskesajt
|
Görögország
|
Graviera 3 hónapig érlelt pasztörizálatlan kemény sajt
|
Hollandia
|
Old Amsterdam legalább 24 hónapig érlelt kemény sajt
|
Horvátország
|
Pagi juhtejjel készült kemény sajt
|
Írország
|
Kerrygold érlelt cheddar 12 hónapig érlelt kemény sajt
|
Lengyelország
|
Lazur kékpenésszel érlelt sajt
|
Litvánia
|
Dziugas 24 hónapig érlelt kemény sajt
|
Magyarország
|
Lajta tanyasi pasztörizálatlan félpuha sajt
|
Olaszország
|
Burrata kézműves friss sajt
|
Portugália
|
SEIA nyers juhtejes kemény sajt, paprikás kéreggel (Serra de Estrela régió)
|
Spanyolország
|
Manchego 12 hónapig érlelt juhtejből készülő kemény sajt
|
Szlovákia
|
Parenyica juhtejből készült füstölt sajt
|
|
A szavazók a
www.nemzeteksajtversenye.hu internetes oldalon adhatták le szavazataikat, ahol az érdeklődők információkat olvashatnak a versenyben részt vett sajtokról is.