Címlapfotó: www.thedailymeal.com
Bár a tabuk jó részét már ledöntötte a modern gasztronómia a bor-étel párosításokkal kapcsolatban, így az sem igazán érvényes többé, hogy vörösbort csak vörös húsokhoz iszunk, kétségtelen, hogy például egy testes, tartalmas vörösbornak azért a markáns húsok között lehetett legkönnyebben megtalálni a párját. Eddig!
Bár vannak kutatók, akik vitatják, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattenyésztés felel az üvegházhatású gázok termelésének 14,5 százalékáért. Ez annyi, amennyi a közlekedésből összesen származik, beleértve a repülést is. Egy kilogramm konyhakész marhahús előállítása 26,5 kg szén-dioxid kibocsátással jár, ez egy nagyjából 100 km-es autóútnak felel meg. A világ legrégebbi vegán szervezete, az 1944-ben az Egyesült Királyságban megalakult Vegan Society (magát a vegán szót is az alapító Donald Watson találta ki) becslése szerint a fokozódó környezettudatosság miatt 5 éven belül a britek negyede vegán vagy vegetáriánus étrendet fog követni.
Könnyű menekülő út lenne azt tengeri fogást javasolni a vörösborhoz, hiszen azok között is bőven találni intenzív ízvilágút, miközben sok vegetáriánus és vegán ember étrendjének a része. Az alábbiakban azonban bebizonyítjuk, hogy igenis érdemes a saláták, gyökérzöldségek, tökfélék, paradicsomos mártások, gombák, fűszerek között is keresgélni.
Gomba
Paradicsom
Vegán-e a bor maga?
A borok elkészítéséhez, kezeléséhez használnak bizonyos segédanyagokat. Az egyik tisztítási művelet a derítés, aminek során eltávolítjuk a borban természetes módon megjelenő üres részecskéket, megkötjük az opálosságot okozó fehérjéket, stabilizáljuk a bort, szükség esetén korrigáljuk a szín-, illat- és ízhibákat. Amint látható, elég változatos feladatokat jelent, ennek megfelelően széles az eszköztár, így sokszor előkerül állati eredetű, fehérjealapú derítőszer, illetve marhacsontból kinyert zselatin is. Ma már léteznek szűretlen, derítetlen borok, illetve vegán derítőszerek (például zöldborsó alapúak), vagyis a vegán étrendet követők is megtalálhatják a számításukat. Fontos azonban tudni, hogy az „organikus bor” megjelölés nem jelenti automatikusan, hogy vegán borral van dolgod. A legbiztosabb, ha vásárlás előtt tájékozódsz a kereskedőnél vagy magánál a pincészetél.
Fűszeres egytálétel édesburgonyával, padlizsánnal
Vegetariánus lasagne, bolognai
Hogy a felsorolásra ne lehessen rásütni a „megúszós” bélyeget, végül mutatunk olyan ételt, amihez bátran választhatunk tanninban és alkoholban gazdag vörösbort. A vegetariánus rakott lasagne és bolognai általában nem kizárólag zöldséggel készül, hanem kerül bele húspótlék is, legtöbbször a „búzahúsnak” is nevezett szejtán. Ehhez pedig kiválóan illik egy testes
cabernet sauvignon mondjuk Egerből.