Cikkünk azoknak ad útmutatást, akik éppen automata kávégépet készülnek vásárolni, és érzik, segítségre lenne szükségük, hogy a kiválasztási folyamat rögös útjain eligazodjanak. Pedig néhány fontos alapvetést figyelembe véve megtalálható az a csodamasina, ami a kávéházi élményt pillanatok alatt az otthonunkba varázsolja.
Az automata gépek előnyös tulajdonságairól szinte nem is érdemes szót ejteni, hisz az igazi kávékalandorok tudják, hogy az ún. „bean to cup” kávégépek miről is szólnak. A kávébab őrlést követően a főzőkamrán át kávé formájában egyenesen a csészébe érkezik frissen, aromásan, mennyei illatokkal. A kávébab mellett szól minden érv: óriási választék áll belőle rendelkezésre Guatemalától egészen Etiópiáig, tárolása tartósítószert nem igényel, és az elkészítése nem hagy maga után hulladékot, tehát a környezetet sem szennyezi. Ezen a versenyen sem a kapszulák, sem a kávépárnák nem tudnak győzedelmeskedni, az őrölt kávékat pedig már induláskor diszkvalifikálták.
Minden automata kávégép lelke az őrlőbetét. A jobb gépeknél ez strapabíró fémből készül, a még jobbaknál pedig kerámiából. A Saeco gépei kerámiaőrlőkkel vannak ellátva, melyek jellemzője, hogy csendesebbek, nem verik fel reggel kattogásukkal a családot. A kerámia- és a fémőrlőknél egyaránt beállítható az őrlő rész, azaz kellően finomra őrölnek, úgy, ahogy mi szeretnénk. De a legelőnyösebb tulajdonságuk mégis abban rejlik, hogy időtállóbbak, nem melegszenek fel annyira, így több egymás utáni lefőzés ellenére sem lesz a kávénak égett utóíze.
Kávégépünkben egyre mélyebbre haladva megtalálhatjuk a főzőkamrát, ami szintén befolyásolja milyen minőségű kávét tudunk lefőzni. A Philips és Saeco gépek élen járnak ezen a téren, a cég kifejlesztett egy olyan öntanuló technológiát, amely folyton figyeli a felhasznált kávészemeket, automatikusan módosítja a főzőkamra adagolását, állítja a megfelelő nyomást, így mindig tökéletes erősségű kávé kerül a csészébe.
Röviden, cukor nélkül és egy kis tejjel kérném
Kávégép vásárlása előtt érdemes azt is átgondolni, hogyan is fogyasztjuk a kávét. Röviden vagy hosszan? Tejjel vagy anélkül? Mindig ugyanúgy isszuk? Netán napszakok szerint váltogatjuk a kávéfajtákat?
Ha szeretjük a tejes alapú kávékat, érdemes olyan gépet választanunk, aminek van tejhabosító funkciója. Ez megvalósulhat külön tejtartállyal, ami a habosítási folyamatot rendkívül egyszerűvé és gyorssá teszi. A tartály kiemelhető és behűthető, valamint használat után könnyen tisztántartható, elmosható. A kevésbé komplikált gépekkel sem kell lemondjunk a habostej-alapú italcsodákról. Itt a pannarello vagy a cappucinatore tejhabosító eszközök kiegészítésével ugyanez érhető el, mindkettő magához a géphez csatlakoztatható, az előbbi egy gőzölőcső, míg utóbbi egy gőzölő- és egy tejadagolócső együtt, ami felszívja a tejet, összekeveri a levegővel, és a habos tejet a csészébe továbbítja.
Kávézási szokásaink – milyen és hány fajta kávét szeretnénk lefőzni – újabb szempontot jelentenek a kávégép kiválasztásánál. A ristretto-tól a latte macchiato-ig széles a skála, de ha az alap espresso-ra esküszünk, akkor nem szükséges olyan gépet vásárolnunk, ami több, mint 10 féle italt tud elkészíteni.
A hosszantartó, megbízható kávéélmény egyik alappillére a gép karbantartása. A szerkezet tisztítása adott idő után szükségessé válik, amit megoldhatunk manuálisan, speciális folyadék igénybevételével vízkőtelenítési eljárás során. Vagy választhatjuk az automata gépek nyújtotta tisztító funkciót, amivel a gépek gyakorlatilag „öntisztítják” magukat. Emellett a Philips és a Saeco kifejlesztettek egy ún. AquaClean vízszűrő filtert, amely késlelteti a karbantartási folyamatokat. Ennek a technológiának köszönhetően csak ~ 5000 csésze után szükséges a vízkőtelenítés, melyet – a megfelelő folyadék hozzáadásával – a gép saját magának elvégez.
Tudásunk most már teljes, így magabiztosan vehetjük nyakunkba a plázák és az elektronikai szakboltok rengetegét. Mielőtt neki indulnánk, gondoljuk végig még egyszer: milyen típusú és szerkezetű gépet szeretnénk, milyen kávékat iszunk a leggyakrabban, odavagyunk-e a tejhabosításért, és ha igen, akkor manuális vagy automatikus módon szeretnénk mindezt elkészíteni; valamint vágyunk-e egyéb kényelmi funkciókra (például speciális vízszűrő filter). Végül a kávégép kinézetén is érdemes elgondolkozni: műanyag vagy fém burkolatú kávégép illik a konyhánkba? A számunkra legmegfelelőbb kávégép már ott vár ránk, csupán egymásra kell találjunk. Lebegjen a szemünk előtt szeretteink várakozó tekintete, amint büszkén mutatjuk be nekik új családtagként a kávégépet, amit vasárnap reggel kicsomagolhatnak a konyhaasztalnál.
Tudjon meg többet a Saeco PicoBaristo és más hasonló kávégépekről