Tokaj-Hegyalja gyöngyszeme, Mád első osztályú termőhelyekkel és egyedi borokkal büszkélkedhet. A régióra jellemző aszú mellett a száraz borok szerepe is kiemelkedő. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as évjáratú Mád Furmint 90+ pontos értékelést kapott a Decanter szaklapban. A településre most két elismert Master of Wine, Josef Schuller és Frank Smulders vezetésével 11 országból érkeztek a Weinakademie Österreich diplomakurzus hallgatói.
Jelenleg az egész világon mindössze 318-an büszkélkedhetnek a Master of Wine címmel - közülük ketten a közelmúltban Mádon, a tokaji régió szívében jártak. Josef Schuller Ausztriában elsőként nyerte el a megtisztelő címet, 2009-ben pedig az Austrian Wine Academy elnökének választották. Frank Smulders már 1992-ben megszerezte a titulust, majd két évtizeden át hazája, Hollandia egyetlen Master of Wine-ja volt.
A két Master of Wine a Weinakademie Österreich 19 fős hallgatói csapatával indult a mádi tanulmányútra, amelynek tagjai 11 országból érkeztek, többek között Szingapúrból, Hollandiából, Dániából, Oroszországból, Lengyelországból és Csehországból. A ruszti borakadémia Európa legnagyobb WSET (Wine & Spirit Education Trust) központja, amely a borok és szeszes italok oktatásával foglalkozó, magas minőséget képviselő edukációs hálózat tagja. A hallgatók meglátogatták a mádi, első osztályú termelőhelyeket és a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet feldolgozóját. Megkóstolták a Szent Tamás és a Szepsy Pince történelmi dűlőkről származó borait és kifejezetten ezekhez komponált ételsort fogyasztottak a Gusteau Kulináris Élményműhelyben.
„A csapat világviszonylatban is kiemelkedőnek találta a település dinamikus fejlődését, a beruházásokkal létrejövő értékeket, valamint a borok egyediségét és magas minőségét, mind a száraz furmint, mind az aszú kategóriában.” - mondta a túrát vezető ifjabb Szepsy István, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza.
A Master of Wine-ok és a borakadémia hallgatóinak büszkén mesélt a főborász a mádi borok legújabb sikereiről is. Április 24-26 között zajlott a Tokaji Borlovagrend által szervezett harmadik Nagy Tokaji Borárverés, ahol a legmagasabb áron leütött bor, a Szepsy Pince Úrágya 91 Tokaji Furmint 2014-ese volt, 5.000.000 Ft-ért kelt el. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet Nyulászó 1-es hordó Édes Szamorodnijáért pedig 4.000.000 Ft-ig folyt a licit. A Nagy Tokaji Borárverés gálavacsorájának boraihoz a Gusteau komponált ételsorokat a település újonnan elkészült Aszúházában. A borkészítés folyamatát bemutató Aszúház régiós szinten is egyedi szolgáltatóközpontnak épült: a látogatók installációkon, minden korosztály számára élvezetes interaktív eszközökön keresztül ismerhetik meg a tokaji régió termőhelyi sajátosságait, az aszúkészítés lépéseit, és itt állítják ki a legrégebbi aszúkat is. A központban a kiállításon kívül egy bortrezor is működik majd, ahol akár két évtizeden keresztül is megőrzik a különleges alkalmakra vásárolt borokat.