Borajánló - A Gróf Buttler Borászat egyik csúcsbora - egri pincészethez illően természetesen - egy bikavér, a Nagy-Eged-hegyről, amely nemcsak a borvidék, de sokak szerint az ország egyik legjobb termőhelye.
fotó: Németh Richard
Ennek megfelelően jókora borra számíthat az, aki kibontja ezt a 2007-es bikavért. Közepesnél mélyebb rubin szín, viszonylag intenzív illatában rumos, csokis (Sport Szelet), meggyes, fás, vaníliás, ásványos jegyek érezhetőek.
Az összetett aromatika szépen folytatódik a kortyban is. A 14,5-ös alkohol komoly elvárásokat támaszt, de ez a bikavér megbirkózik velük, hiszen itt nem csak az alkohol, hanem minden nagy: a savak, a test és a tanninok is, a kis alkohol-édesség pedig remekül áll a bornak.
A Nagy-Eged-hegy alapját mészkő képezi, a déli kitettségű lejtő pedig minden napsugarat magába szív. Az alapanyag pedig egyébként az ország egyik legmagasabban fekvő termőhelyéről származik: az Egeden 500 méterig kúsznak föl a szőlők.
Alaposan gondolják meg, hogy mihez nyitják ki ezt a bort, mert simán maga alá gyűrhet sok mindent. Épp ezért érdemes megbecsülni, és igazi alkalmat találni hozzá!
fotó: Németh Richard