Beszt of Nagy-Eged - Bikavér a Gróf Buttlertől

Knap Gábor
2014. február 14., 11:59


Borajánló - A Gróf Buttler Borászat egyik csúcsbora - egri pincészethez illően természetesen - egy bikavér, a Nagy-Eged-hegyről, amely nemcsak a borvidék, de sokak szerint az ország egyik legjobb termőhelye.
Beszt of Nagy-Eged - Bikavér a Gróf Buttlertől
 
Beszt of Nagy-Eged - Bikavér a Gróf Buttlertől
fotó: Németh Richard
Ennek megfelelően jókora borra számíthat az, aki kibontja ezt a 2007-es bikavért. Közepesnél mélyebb rubin szín, viszonylag intenzív illatában rumos, csokis (Sport Szelet), meggyes, fás, vaníliás, ásványos jegyek érezhetőek.

Az összetett aromatika szépen folytatódik a kortyban is. A 14,5-ös alkohol komoly elvárásokat támaszt, de ez a bikavér megbirkózik velük, hiszen itt nem csak az alkohol, hanem minden nagy: a savak, a test és a tanninok is, a kis alkohol-édesség pedig remekül áll a bornak.
 
A Nagy-Eged-hegy alapját mészkő képezi, a déli kitettségű lejtő pedig minden napsugarat magába szív. Az alapanyag pedig egyébként az ország egyik legmagasabban fekvő termőhelyéről származik: az Egeden 500 méterig kúsznak föl a szőlők.

Alaposan gondolják meg, hogy mihez nyitják ki ezt a bort, mert simán maga alá gyűrhet sok mindent. Épp ezért érdemes megbecsülni, és igazi alkalmat találni hozzá!
Beszt of Nagy-Eged - Bikavér a Gróf Buttlertől
fotó: Németh Richard

Winelovers borok az olvasás mellé