Olyan klasszikus hazai bormárkák kapcsán, mint a bikavér, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyiben romlott le a bortípus presztízse a XX. század második felében. Egy 2014 nyarán, több ezer fő megkérdezésével végzett kutatás azonban azt igazolja, hogy az Egri és a Szekszárdi borvidék sokat tett a bikavér hírnevének emeléséért, hiszen e borkategória esetében sokkal gyakoribb motivációs tényező az ajándékozás céljából vagy vendégvárás miatti vásárlás, mint egy átlagos bornál.
A lapunk megbízásából idén végzett 2790 főre kiterjedő felmérés célja, hogy évről évre felmérje a hazai borfogyasztók preferenciáit, választásaik okát és a borral kapcsolatos elképzeléseiket, véleményüket, illetve az ezekben beálló változásokat. A kérdőívvel végzett vizsgálat az utolsó alkalommal a bikavér megítélésére vonatkozó kérdésekkel is kiegészült.
Ezekből kiderült, hogy míg egy átlagos palack bort a megkérdezettek 17,4%-a vásárol ajándékozás céljából, addig ez a bikavér esetében 51,7%. A vendégvárás alkalmából megvalósuló beszerzés egy jobban körül nem írt palack bor esetében 20,7%, míg a bikavérnél 42,4%. Mindez azt bizonyítja, hogy a bikavér különleges, alkalmi italt jelent a fogyasztók számára.
Mivel különösen nagy e bortípus jelentősége akkor, ha ebédre vagy vacsorára várunk vendégeket, érdemes azt is átgondolni, hogy mely fogások illenek legjobban az egri és a szekszárdi bikavérek mellé. Mészáros Gabriella oktató, nemzetközi borakadémikus a következő tanácsokkal lát el minket: „A bikavér borok fő jellegzetessége, akár egri, akár szekszárdi akad a kezünkbe, a finom szerkezet, a jó savak, az élénk gyümölcsösség, az elegancia és a komplexitás. Azt hiszem, a legtöbb igényes fogyasztó ezt várja el a boroktól, ami ezáltal tökéletes kísérőjévé avatja a vadhúsokkal, erdei gombákkal, gazdag fűszerezéssel készült fogásokat. Savas ízek, magasabb zsírtartalom, összetettség szintén társai lehetnek a jó bikavéreknek.”
Immár hagyomány, hogy az egri és a szekszárdi bikavérek egymással vállvetve mutatkoznak be a borkedvelő közönségnek az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj keretei között. A 2015. február 20-án megrendezésre kerülő eseménynek a Corinthia Hotel Budapest ad otthont. A kóstolón – a tavalyi kiállítói létszámot meghaladva – huszonhat pincészet mutatja majd be este 18:00 és 21:00 között a piacon lévő bikavéreit.
Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj 2015
2015. február 20. – Budapest, Corinthia Hotel Budapest
Immár hagyománynak mondható, hogy az Egri és a Szekszárdi borvidék idén is összefog annak érdekében, hogy együtt bizonyítsák, milyen magas színvonalú és egyedi bikavérek készülnek a két borvidéken. A kóstolóra Budapesten, a Corinthia Hotel Budapestben kerül sor 2015. február 20-án, ahol egri és szekszárdi pincészetek bikavéreit kóstolhatják meg a borkedvelők.
Kiállítók:
Eger
- Besenyei Borház
- Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
- Demeter Pincészet
- Gál Lajos Pincészete
- Gál Tibor Pincészet
- Gróf Buttler Borászat
- Hagymási Pincészet
- Juhász Testvérek Pincészet
- Kovács Nimród Winery
- Ostorosbor
- St. Andrea Borászat
- Thummerer Pince
- Varsányi Pincészet
Szekszárd
- Bősz Adrián Pincészete
- Bodri Pincészet
- Eszterbauer Borászat
- Fritz Borház
- Heimann Családi Birtok
- Merfelsz Pince
- Mészáros Borház
- Prantner Pince
- Schieber Pincészet
- Sebestyén Pince
- Takler Pince
- Vesztergombi Pince
- Vida Borbirtok
Helyszín: Budapest, Corinthia Hotel, Átrium II. Terem (Erzsébet körút 43.-49.)
Időpont: 2015. február 20. péntek, 18:00-21:00