Budapest főpolgármestere kezdeményezésére választották ki immár második alkalommal Budapest borait. A szelekció a Földművelésügyi Minisztérium mellett működő Országos Borszakértő Bizottság szakmai közreműködésével zajlott.
A Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatta a sajtót, hogy hazánk összes borrégiójából érkeztek nevezések, összesen 95 tétel, mintegy fele-fele arányban fehér- és vörösborok.
Tornai Pincészet Apátsági Furmint 2011
A Tornai család 1946 óta borászkodik a Somlón, ahol Tornai Endre az alapító alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Mára 54 hektárra nőtt a birtok és a harmadik generáció is elkezdett a gazdaságban dolgozni.
Az Apátsági Furmint a borászat top selection kategóriás tétele, ami azt jelenti, hogy gondosan szelektált, alacsony terhelésű területről szüretelnek, azzal a céllal, hogy hosszú életű, különleges minőségű borok készüljenek.
A borászat
honlapja szerint az Apátsági Furmint Illatában az intenzív hordós jegyek mellett a fajtára jellemző gyümölcsösség figyelhető meg, amelyet a terroirból adódó ásványosság fűszerez.
Ízben komoly potenciál, testesség, krémesség és az érett gyümölcsök mellett kifinomult hordós ízvilág jelenik meg.
Ők elsősorban grillezett sajtokhoz ajánlják.
Eszterbauer Tivald Cabernet Sauvignon 2011
Az Eszterbauer család az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban már szerepel, mint szőlőművelő ház. Eszterbauer János a 10. generáció, aki Pálinkás Laci borász segítségével működteti a tradíción alapuló borászati vállalkozást.
A bornak nevet adó Tivald Eszterbauer János nagyapjának a napsázmosa volt.
A mindig borostás arcú, ápolatlan külsejű, kaszától, kapától és a nyári forróságtól meggyötört napszámos, kit gyerek fejjel – helytelenül – lenéztem, és nyugalmát időnként csínytevéseimmel zavartam. Most elégtételül a legszebb borunk címkéjén álljon számára emlékezés és verejtékes munkájáért elismerés – olvasható a címkén.
A borászat
holnapján az áll, hogy mély sötét színek jellemzik bort, amelynek az illata visszafogott. Tele van szederrel és áfonyával, étcsokoládéval és egy kis konyakos meggyel. Szájban erőteljes, de nem bántó tanninok, bors és édes fűszerek jellemzik. Érthetően magas az alkohol, de a szerkezetet nem tudja megbillenteni, érett tartalmas, erőteljes anyaggal van dolgunk. A hordóhasználat nagyon szép. Lecsengése dús ízekkel, hosszan köszön el.