Novak Djokovic a világ első számú férfi tenisz játékosa, nemcsak megkeresni szereti a pénzt, hanem befektetni is. A teniszbajnok szőlőgazdálkodásba kezd szülőföldjén, Szerbiában.
Aki nyomon követi Djokovic életpályáját, az tudja, hogy a versenyző nagyon szeret vállalkozni. Néhány éve beszállt a vendéglátóiparba is, saját étteremláncot működtet hazájában. Hódol a sajtoknak és a tejtermékeknek, annyira, hogy két éve azzal került címlapra, hogy felvásárolta egy termelő összes sajtkészletét. Egy jó sajthoz pedig semmi sem dukál jobban, mint egy finom bor, és ennek már el is kezdte lerakni alapköveit.
Novak öt hektárnyi területen tervezi a szőlőgazdálkodást, és egy kisebb borászat felépítését Szerbia Sumadija nevű borrégiójában.
A helyi források szerint a szőlőültetvények már hónapokkal ezelőtt a család tulajdonába kerültek, és egészen idáig a teniszező nagybátyja művelte őket. Djokovic nagyon bizakodó a területeket illetően: „Most a szőlőnek fel kell készülnie az elkövetkezendő időszakra és jövő tavasszal megkezdjük a telepítést. A borászat remélhetőleg 2017-2018-ra fog elkészülni” – írja a Decanter.com.
Azt, hogy ez mekkora összeggel rövidíti meg a versenyzőt, nem tudni, arról viszont van némi információnk, hogy ezen borrégióban, a területek ára, megközelítőleg 4500-8000 euró között mozog hektáronként.
Amit a Sumadija borrégióról tudni érdemes:
A közvélemény számára nem teljesen világos, hogy miért éppen erre a régióra esett Novak választása. Sumadija, 1200 hektárnyi szőlőterületével, Szerbia elsőszámú borvidékei közé tartozik. Itt található Szerbia két legmeghatározóbb termelője, Boza Aleksandrović és Mija Radovanović. Egész Sumadija területén többnyire a nemzetközi szőlőfajták dominálnak, chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, de az utóbbi években egyre jelentősebb, a prokupac, Szerbia őshonos vörösének az elterjedése is.