A 2016-os Magyar Borok Báljának borsora már nyilvános, azonban a menüről eddig nem derült ki információ. Az első próbaebéden elsősorban az étel-bor közötti harmóniát vizsgálják a jelenlévő tesztelők, akik között szerepelnek volt bálozók, sommelier-ek és gasztronómiában jártas személyek egyaránt. Bernáth József egyelőre a fogások munkaneveit küldte el, amelyek még átalakításra kerülnek, valamint a tesztet követően változhatnak is.
Menü és borsor:
Üdvözlő falatok:
- Camembert krém, Granny smith alma, endíviával
- Rántott tiszai harcsafilé, zeller majonézzel, osetra caviárral
Üdvözlő italok:
- Garamvári Szőlőbirtok – Furmint Brut
- Garamvári Szőlőbirtok – Optimum brut
Fogások
- Brandade friss kevert salátával - Figula Pincészet: Csopaki Sáfránykert 2013
- Gombapörkölt petrezselymes zsemlegombóccal - Kertész Családi Pincészet: Pinot Noir 2011
- Kellevélbe töltött libaragu, fűszeres sütőtökpürével - Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2013
- Bélszín steak libamájjal, fehér- és sárgarépával, céklás jus-vel - Bock Pince: Bock Cuvée 2011
- Lágy aszú mousse diós piskótán fügével, sárgabarackkal - Oremus: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006
A desszertet a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda kreálta, és készíti majd el február 27-re a Magyar Borok Báljára.
A bál borszakértője és gasztronómiai tanácsadója Mészáros Gabriella, a
Borkollégium igazgatója, aki eddig elégedett a menü tervezetével. A Magyar Borok Bálján különösen fontos szerepe van a minőségi alapanyagoknak, az étel-bor harmóniájának és nem utolsó sorban a kivitelezhetőségnek, hiszen 350 fő számára kell elkészíteni a 6 fogásos menüsor. Mindez eléréséhez próbaebédekre, kóstolókra van szükség, hogy végül tökéletesen megkomponált fogások kerüljenek a vendégek tányérjára. Izgatottan várjuk december 11-ét, amikor először kerül porcelánon a nyilvánosság elé a lehetséges báli menü, a próbaebéden a fogások körmére nézünk és tudósítunk.