A svéd származású Jon Arvid Rosengren nyerte az argentínai Mendozában megrendezett 2016-os sommelier világbajnokságot. Angerman László, a magyar induló nem jutott a legjobb 15 közé.
A világbajnokságon 58 ország 61 versenyzője mérte össze a tudását. A svéd bajnok a francia David Biraud-val és a francia származású, de a megmérettetésen Írország színeiben induló Julie Dupouy-jal csapott össze a döntőben - írta a The Local című svéd hírportál.
A 61 induló közül 15-en jutottak tovább szombaton, egy Dél-afrikai, egy argentin, egy kanadai, egy dán, egy finn, egy francia, egy ír, két japán, egy litván, egy norvég, egy lengyel, egy orosz és két svéd pohárnok.
A versenyzők egy elméleti vizsgán, egy zsűri előtti dekantálást, bor felismerést és bor-étel párosítást magába foglaló feladaton és egy színpadi munkán (felszolgálás, illetve pezsgők, párlatok felismerése) estek át a versenyen.
Mint korábban megírtuk , a versenyszámok mellett különféle programok is színesítették a résztvevők napjait: a versenyzők ellátogattak a Catena Zapata és Clos de los Siete pincészetekhez, részt vehettek a Malbec World Day-en és különféle szemináriumokon is.
„Nagyon kemény döntő van mögöttünk; nem hittem, hogy győzni fogok” – mondta Jon Arvid Rosengren a keddi döntő után. A svéd szakember egyébként már a világbajnoki cím elnyerése előtt is lenyűgöző díjgyűjteménnyel rendelkezett: 2013-ban Európa, 2009-ben Skandinávia, 2010-ben és 2011-ben szülőhazája legjobb sommelier-je volt.
A Svédország déli részén született és nevelkedett Rosengren „főhadiszállása” jelenleg a New York-i SoHóban működő Charlie Bird nevű divatos étteremben van.