Hektáronként legfeljebb 1.588 euró támogatást kaphatnak azok a gazdák, akik a múlt évben Magyarországon termett szőlőből általuk készített bort, kereskedelmi szeszfőzdével lepároltatják - az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.
A lepárlás támogatására 850 ezer euró áll rendelkezésre. A kérelmeket május 25-ig kell beadni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Egy termelő egy szerződést köthet a hivatallal, és ebben legfeljebb 7.500 hektoliter bor lepárlása szerepelhet. A támogatás hektáronként 1.588 euró, de nem haladhatja meg hektoliterenként az 1,59 eurós alkohol térfogat-százalékos mértéket. A hivatal június 15-ig elbírálja a kérelmeket, majd október 15-ig - forintban - kifizeti a támogatásokat. Az euróban meghatározott támogatás az Európai Központi Bank akkori forint-euró árfolyamán történik, amikor az első borszállítmány megérkezett a szeszfőzdébe.