A korábbi minőségi, védett eredetű, valamit táj- és asztali borok helyett a továbbiakban az uniós követelményeknek megfelelően oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel ellátott bor, valamint oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor és földrajzi jelzés nélküli borkategóriákba lesznek a magyar borok besorolva – jelentette be Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.
Eddig összesen 34 termékleírás érkezett, 29 az első kategóriába, öt pedig a másodikba tartozó borokhoz. A termékleírások elkészítésének országos szintű koordinációját a Nemzeti Borakadémia Kft. végezte, ugyanis ez a cég nyerte az Agrármarketing Centrum (AMC) pályázatán a munkát. Az egyeztetést a Nemzeti Borakadémia Kft. a 22 magyarországi borvidékkel együttműködve végezte. A Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) a még adódó utómunkákat követően, december 31-éig kell a végleges anyagokat az Európai Bizottsághoz továbbítania.
A termékleírások a 2009 nyár közepi állapotokat tükrözik – mondta Feldman Zsolt helyettes államtitkár. A termékleírásokat idén május végéig kellett véglegesíteni Magyarországon, ami jogvesztő hatályú határidő volt. Feldman szerint azért volt szükség az új borbesorolási rendszer elkészítésére, mert ez a magyar borok piacképességét javítja és egyben eleget tesz az uniós követelményeknek is, amelyet még az EU borreform kapcsán fogalmaztak meg.
Az új kategóriák a fogyasztók jobb, egyszerűbb és átláthatóbb tájékoztatását szolgálják – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki ismertette a három új termékkategóriát:
Oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel ellátott bor (OEM): Ebbe a kategóriába tartozhat a védett eredetű bor és a meghatározott termőhelyről származó bor is. Ezek minőségét és jellemzőit alapvetően egy adott földrajzi környezet és az ahhoz kötött természeti tényezők határozzák meg. Ez a bor csak a megnevezett földrajzi területen, az ott termett szőlőből készülhet.
Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor (OFJ): Ide a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor és a tájbor kerülhet. Olyan különleges hírnévvel vagy egyéb jellemzőkkel rendelkező borok, amelyek a megjelölt földrajzi terülthez kapcsolhatók, és legalább 85 százalékban az ott termett szőlőből készültek. Elkészítését is az adott földrajzi területen kell elvégezni.
Földrajzi jelzés nélküli bor (FJN):A borkategóriába az asztali bor, a tájbor, és az úgynevezett minőségi bor egyaránt bekerülhet. Ide tehát lényegében minden bor besorolható.
A magyar borok neve nem fog megváltozni, a palackok címkéin azonban helyet kapnak az új rendszernek megfelelő információk. Ezek alapján visszakereshetők azok a termékleírások, melyekből részletesen megismerhetők az adott borhoz kötődő adatok.
Botos Ernő Péter, a Nemzeti Borakadémia Kft. szakmai programvezetője közölte, az új rendszer csupán lehetőség arra, hogy jobb piaci pozíciókat érjenek el a magyar borelőállítók, de nem garancia egyértelműen a magasabb piaci árra, csak akkor, ha ez egyébként jó marketingtevékenységgel is párosul.
A magyar borok ismertségének előmozdítására jó alkalom volt Magyarország soros uniós elnöksége, ugyanis az ezzel kapcsolatos rendezvényeken alkalom volt kínálni a kiváló minőségű magyar borokat – állította Fazekas. Hozzátette: az ez év második felében sorra kerülő lengyel soros elnökség is magyar borokat kínál majd a hivatalos rendezvényeken.