Budapest legjobb borbárjai: Kadarka

Bognár Attila
2015. július 16., 21:24


Borbár tesztünk második állomásaként a Király utcában található Kadarka Bárba látogattunk el. A hely 2011 ősze óta fogadja a vendégeket. Laurenczy Árpád tapasztalatait korábban a Menza étterem üzletvezetőjeként szerezte, csapata pedig évek óta magas színvonalú munkát végez.
Budapest legjobb borbárjai: Kadarka
Fotó: Kadarka Bár Facebook
Borválaszték, egyéb italok

A kóstolható borok száma az idővel egyre nőtt, és ma már nagyjából öt tömött oldalnyi a borlap: kb. 40-40 féle fehér és vörösbor, 9 féle rozé, 7 féle siller, 12 féle desszertbor, 4 féle habzó és 6 féle pezsgő zsúfolódik a borlapon. Ezek mindegyike kapható pohárral is, és rendkívül szimpatikus módon a 1,5 dl-es adagok mellett, az annak kb. felét kitevő 0,7 dl-es mennyiségben is.
 
Ez mindenképp örvendetes, mivel ha valaki inkább több fajtából kóstolna keveset, annak a kadarka tuti törzshelye lesz, vagy már az is. A borok lefedik szinte a teljes magyar borvidéki kínálatot, a nagyobb nevű felkapott borászok (Szeleshát, Balla Géza, Kreinbacher, Fekete Béla) mellett kevésbé ismert kis pincék (Nyolcas, Havas és Tímár, Pastor, Posta, Toronyi, Planina) nagyszerű érzékkel felkutatott kincsei is kaphatóak.
 
Budapest legjobb borbárjai: Kadarka
 
Nagyon erősnek érzem a Balaton, Tokaj, Somló felhozatalt fehérben, míg vörösben egyértelmű a Szekszárd és Eger dominancia. Amit hiányolok a kínálatból, az Sopron. A névadó fajtából, a kadarkából kicsit szélesebb kínálatra számítottam, jelenleg csak 4 féle kapható (Maurer, Posta, Toronyi, Balla Géza). Tetszik viszont, hogy Tokajból sok a Lenkey és a Zsirai bor, míg Szekszárdról sok Tüske tétel szerepel a kínálatban. A hely borboltként is működik, a borlapon szereplő összes tétel elvitelre is kapható. Igazi specialitásként mindenképp ki kell emelnünk a fröccsöket, hisz olyan különlegességekre bukkanhatunk itt, mint a legendássá vált levendulás fröccs, vagy pedig a málnás, a rózsás, a bodzás hosszúlépés.

Ételek
 
A klasszikus tapas jellegű ételek dominálnak. Nagyon erős a kínálat a különféle krémekből, legyen az húsos vagy vegetáriánus, a különféle sajt-, sonka- vagy vegyes tálakból. De ha valaki csak sült krumplit szeretne, itt abból is finomat kap. Az igazi erősség azonban a burger vonal. A vendégkör asztalain végig nézve meglehetősen sokak kedvencének tűnt...
 
Budapest legjobb borbárjai: Kadarka
Fotó: Kadarka Bár Facebook

Árak, ár/érték arány
 
Az árak közepesek, ár/érték arányban remek választásnak tűnik a Kadarka. Az elviteles palack árak is korrektek, így ha valaki otthon akarna meginni valamit, vagy házibuliba siet, ajándékba akar venni, az is simán beugorhat ide pár palackért. A 0,7 dl-es pohárral történő fogyasztás pedig egész pénztárca baráttá teszi az esti kiruccanást.

Fizikai elhelyezkedés, belső kialakítás, dizájn
 
A Király utcai elhelyezkedés központi szerepe olyan meghatározó, hogy a Kadarka nagyon jól pörög. Ottjártunkor a rossz időjárás és egy kevésbé húzós nap, a keddi ellenére is totális teltház volt, asztalunk is csak véletlenül akadt, mivel nem foglaltunk. Az asztalfoglalás tehát ajánlatos. A belső kialakítás fiatalos, modern, színes kavalkád az egész. A pult fölötti és melletti táblákon ki van írva az aktuális borkínálat, de az akkora, hogy csak sok helyen fér el, több táblán, így amit látni a terem egyik végéből, azt a másikból nem. Ami kicsit zavaró volt számunkra a hangos zene, melytől saját szavunkat sem értettük, de az idővel szerencsére halkult, és közben a vendégek által keltett alapzaj lett nagyobb.
 
Budapest legjobb borbárjai: Kadarka
Fotó: Kadarka Bár Facebook

Kiszolgálás
 
Korrekt kiszolgálással találkoztunk, értenek a borokhoz, minden kínált tételt üveggel hoznak ki a vendég asztalához, megmutatják és kóstolót is adnak belőle, mielőtt a kért mennyiséget a poharunkba töltik. Nagyon pozitív ez a hozzáállás, amely mindenhol követendő példa kéne, hogy legyen.

Kik látogatják, milyen a közönség

Egyértelműen a fiatal vendégkör dominál, akik legtöbbször nem egyedül vagy párban, hanem kisebb-nagyobb csoportokban térnek be ide. Négy-ötfős vagy még nagyobb társaságok munka vagy suli után beülnek egy pohár borra, vagy többre, esetleg ha már itt vannak, akkor vacsoráznak is valamit. Nem a borértő borsznob, hardcore borértő vendégkör jár ide, de azért belőlük is akad. Inkább a lelkes és amatőr borkedvelők, akik azért már tettek pár lépést a borokkal történő ismerkedésük rögös útján, de a továbbiakban az itteni kiszolgáló személyzet útmutatásra alapján merülnek el mélyebben a borok világába. Jó kezekbe kerülnek, jó helyen járnak.

Mit fogyasztottunk 
 
Habzó és pezsgőborokkal indítottunk. A Bolyki Cucc bár volt az itallapon, de valójában meg nem, így egy Gedeon Perlét kellett választani helyette, de nem bántuk meg. A Szent Tamás Kishegy tokaji pezsgő viszont fantasztikus volt most is, ezzel biztosra lehet menni mindig. Kovács Zita mátrai Irsaija hozta a tuti kötelezőt, nem vacakoltak a kollégák a kóstolómennyiséggel, inkább azonnal 1,5 decit kértek belőle, gyorsan le is csúszott. A két somlói juhfark (Fekete Béla és Somlói Apátsági pince) most is pazar formát mutatott, ezekből bármikor bármennyit bárhol. Lenkey Géza 10 hordó furmintját mindig is szerettük, a szintén mádi Ferdinánd pince száraz furmintját pedig azóta, hogy jártunk nála a pincéjénél. Naná, hogy visszakóstoltuk.

A vörösek közül a névadó kadarkákra lőttünk: ki is kértük rögtön a borlapon szereplő összeset, ami (csak) 4 féle volt. Ezek közül a meglepetés a szekszárdi Toronyi pincészeté volt, ezt eddig nem ismertük, de ideje volt felfedezni. A sorban pedig a legjobb Balla Géza kadarkája volt ezen az estén. A Tüske siller jól csúszott az ételekhez, csakúgy, mint a Janus syrah és a Fabro kékfrankos. A végén egy brutálisabb tételt választottunk, a szekszárdi Pastor pince cabernet sauvignonját. Még jó hogy egy hűvös nyári este volt, így nem vágott fejbe, sőt nagyon is jól esett.

Ételek közül a hamburger fanatikus barátaim a dupla húsos burgert választották. Ebben a műfajban adok a szavukra, sokat látott tesztelői eme műfajnak. A szószt és krumplit kiválóra értékelték, a húst kicsit túlsültnek érezték, a bucit pedig picit a kelleténél kicsit édesebb ízvilágúnak.
 
Ami egészen kiváló volt, az a grillezett mézes csirke, a fehérborokkal olyan remek kombinációt alkotott, hogy bármikor kérnék még belőle. A házi vajas pogácsából is lecsúszott két kosárral, bár az egyik kissé szárazabbra sikerült, de a borok mellé jól esett.

Összességében a Kadarka továbbra is egy kedves, fiatalos, szerethető hely, ahová igazán társasággal érdemes betérni, dumálni, borozgatni, világot megváltani, egyszóval kikapcsolódni és jól érezni magunkat. Ehhez pedig egy olyan széles spektrumon mozgó borkínálat társul, hogy látogatásunkat egy héten akár többször is ismételhetjük, mert érdemes több mindent kipróbálni!
Winelovers borok az olvasás mellé