Az év legnyáribb borkóstolóján 11 pincészet mutatta be az igazi nyári életérzést. Kánikula-borok és praktikus tanácsok következnek, Gonda Gyuritól.
Fotók: Benkő M. Fanni
A Kopaszi-gát Budapest egyik kedvelt és romantikus pihenőhelye, ápolt és árnyas parkjaival, vendéglőivel. Ezek közül az egyik a Tartine Bisztró, amelyre a "bájos" a legmegfelelőbb jelző, és amely nagy teraszával kiválóan alkalmas egy kis nyári mulatságára. 11 pincészet könnyed borokkal, nyári slágerek és sok kitikkadt borkedvelő volt a résztvevője a Winelovers Summer Partyjának. Gyöngyöző borok, illatos fajták, BalatonBor, olaszrizling, rozé, siller, és néhány laza vörösbor volt a terítéken, amihez teljes ellazulás, naplemente, tombola, csacsogás is tartozott. És még mondják, hogy a városlakók nem tudják élvezni a nyarat! Jó volt a hangulat - bizton állíthatom, hogy a Winelovers eddigi rendezvényei közül messze ez volt a legvidámabb!
Ennek apropóján talán még nem késő, hogy kicsit átbeszéljük, mit és hogyan jó inni a nyári melegben.
Elsősorban vizet, nem túl hidegen, legalább napi 3 litert. A cukormentes gyümölcslé is jó választás, és bár nálunk szokatlan, de tényleg működik a forró tea is. A teát nem a vízveszteség pótlására használjuk, hiszen önmagában vízhajtó hatású, hanem a meleg elviselésére. Örök kedvenc marad a sör is, hiszen a fogyasztási adatok alapján még mindig sörös országnak számítunk. A magas alkoholtartalmú szeszek, koktélok a nappali órákban kerülendők - ezeket hagyjuk meg az éjszakának. Persze meleg szívvel ajánljuk a borokat, de nem mindegy, hogy melyiket.
Ezen a nyáron az abszolút sláger a habzó- és gyöngyöző borok családja.
Lassan kevesebb lesz azon pincék száma, ahol nem készül valamilyen buborékos bor, mint ahol igen. A Tartine-ban is kóstolható volt több tétel, amelyek közül - a poharakat figyelve - a Bujdosó Pince Kék Gyöngyözőbora volt a kedvenc, de a Dubicz Zsizsi Frizzante és a Fülöp Pince Csillagom is jól fogyott. Szerencsére az illatos fajtákból is egyre kedvesebb, túlzásoktól mentes tételek készülnek, ahogyan a száraz buborékos borok is egyre népszerűbbek.
Ha már buborékok, akkor nem feledkezhetünk meg a fröccsről sem, a szénsav frissítő hatásáról. Fröccs esetében a legfontosabb, hogy savas bort válasszunk, mert csak abból lesz jó a fröccs. A lágyabb borok maradék erejét is kikapja a szénsav. Igazi fröccsöt csak szódából lehet készíteni, egy ásványvíz nem képes érdemi eredményt produkálni.
Ha van bor, amely igazán fröccsnek való, és ebben nincs semmi lekicsinylés, az az olaszrizling és a BalatonBor. A BalatonBor tisztán olaszrizlingből készülő márka, amelynek célja, hogy megmutassa a Balaton környékének legfőbb fajtáját, és egyben kiépítse a borpiramis alapját. A 2016-os tételek igen jól sikerültek mind a Bujdosó, mind a Dobosi Pincénél is.
A többi borvidékről jött olaszrizlingek is jól teljesítettek, amelyek közül Kiss Attila (Mátra) Csakazértis bora tetszett a legjobban. Az illatos fajták is kiválóan alkalmasak a nyári borozgatásra, főleg, ha kicsit diszkrétebbre, elegánsan illatosra hangolják. Ilyen volt a Gere Tamás és Zsolt Pince Primadonnája és a sárgamuskotályok is (Béres, Hétszőlő). Érdemes azt is megjegyezni, hogy ezeknél a típusú boroknál, beleértve a rozékat is, általában a legfrissebb évjáratokat jó fogyasztani, a komoly érlelést ritkán hálálják meg. Tokaj-Hegyalja és a furmint rugalmasságát, széles lehetőségeit mutatja, hogy tudnak frissen is jól fogyasztható és egyben érlelhető borok is készülni. Ezt igazolta a Béres Pincészet és a Hétszőlő egy-egy 2016-os Furmintja.
Végül a rozék és sillerek. Hazánkban gyakorlatilag minden fajta kékszőlőből készül rozé, tisztán vagy házasításként. Persze a kékfrankos az első és legnépszerűbb, talán nem véletlenül: sszerkezete, ízvilága tökéletesen alkalmas az itthon közkedvelt feszes, élénken, de nem erőszakosan gyümölcsös rosék készítésére. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a rozéfröccs alapjának is. Mégis engem leginkább a Gutman Borpince Star rozéja fogott meg (kékfrankos, merlot, sauvignon) és pont azért, mert komoly beltartalma van a bornak, hordoz magában vörösboros jegyeket. Izgalmas, gyümölcsös, van benne gondolat.
A vörösborokról most kevesebb szó fog esni, maximum két mondat. Ezen az estén valahogy engem elkerültek - ahogyan általában a meleg napokon mindig. Azért van néhány olyan fajta, amelyik ilyenkor is jól eshet. Ilyenek a portugieser, a reduktív, könnyű kadarkák, kékfrankosok, zweigeltek. A nagy világfajtáknak más hőmérséklet, hangulat való. A vörösbort kedvelőknek jobb szívvel ajánlom ilyen időkre a sillereket, amelyek kevesebb ideig áznak héjon és érlelődnek hordóban, mint a vörösek.
Egy szónak is száz a vége:
nyáron is igyunk bort,
elsősorban olyat, amilyet szeretünk, de tényleg legyünk óvatosak. Főleg akkor, ha olyan nagyszerű bulikat akarunk végigtolni, mint a Winelovers Summer Partyja, amelynek igazi hangulatáról a sok-sok kép szebben mesél, mint a leírt szó. Nagyon várom a következőt, már nézegetem a bulis napszemüveget. Szép nyarat mindenkinek!