Címlapkép: decanter.com
A Prosecco DOC szövetség a minap a honlapján jelentette be a hírt, hogy a Prosecco DOC előállításának szabályozását módosító tervezetet, benne a most megszülető Prosecco DOC Rosé kategóriával, elfogadta a nemzeti agrárminisztérium. A jóváhagyás, valamint az azt követő miniszteri rendelkezés már csak a hivatalos kihirdetésre vár.
A világ egyik legnépszerűbb alkoholos itala, az
Aperol Spritz alapanyaga eddig hivatalosan csak fehérszőlőből (azon belül is 85%-ban a 2009-ig hivatalosan prosecco szőlőnek nevezett glerából) készülhetett. A mostani döntés értelmében azonban (akárcsak a rozé champagne esetében) maximum 15 százalék pinot noir hozzáadásával már rozé változat is forgalomba hozható. A szövetség becslései szerint ezzel mitntegy évi 30 millió palack rozé prosecco termelése kapott zöld jelzést.
Prosecco DOC Rosé termékleírás
- Szőlőfajták: glera és 10-15% pinot noir
- Hozamkorlát: 180 mázsa/hektár a glera és 135 mázsa/hektár a pinot nero esetében
- Másodlagos erjesztés: tartályban minimum 60 napig (methode charmat)
- Forgalombahozatal: a szüretet követő év január 1-től
- Megjelenés: intenzív vagy kevésbé intenzí, fényes rózsaszín, tartós habzással
- Maradékcukor-tartalom: brut naturetől az extra dry-ig (0-17 gramm)
- Évjáratosnak kell lennie és a címkének tartalmaznia kell az évjáratot (a szőlő 85 százalékának pedig valóban ebből az évjáratból kell származnia)
Kiváló hír így a nyár előtt, de sajnos az első palackok csak 2021-ben kerülnek forgalomba. Abban viszont már most biztosak vagyunk, hogy ez lesz a jövő év abszolút slágere!