Egyszerű de szokatlan házi módszerek, amivel jelentősen meghosszabbíthatod a megmaradt bor élettartamát. Főszerepben a fridzsider, de nem egészen úgy, ahogy gondolod.
Címlapkép: www.aliexpress.com
A Wine Spectator Dr. Vinny rovata egyfajta levelesládaként működik. Az olvasók ide küldhetik a borral kapcsolatos kérdéseiket, amiket aztán a szerkesztőség igyekszik megválaszolni. Múlt héten a Nikkie nevű felhasználó azzal kapcsolatban szeretett volna tanácsot kapni, hogyan őrizze meg a felbontott chardonnay bort az anyósa legközelebbi látogatásáig, mert azt csak ő issza.
Dr. Vinny válaszában elmondta, hogy sajnos tudomásul kell venni, a kibontás pillanatától kezdődően a bor veszít az értékéből, a minőségromlást legfeljebb csak lassítani lehet. Erre viszont szerencsére többféle módszer is létezik, amit az iménti angol nyelvű videóban be is mutatnak, mi pedig a videó alatt pontokba szedve összefoglaltunk:
Mivel a legnagyobb ellenség a levegő és az oxigén, csökkenteni kell a mennyiséget, amivel a bor érintkezik. A maradékot töltsd át kisebb üvegbe, olyanba, amit teljesen kitölt!
A kinyitott üveget mindig tedd a fridzsiderbe, ott is lassabb az oxidáció!
És a slusszpoén: le lehet fagyasztani a bort, ez is jelentősen lassítja az öregedést. Vigyázz, ebben az esetben olyan üveget használj, amiben van bőven hely a tágulásra (a jég térfogata nagyobb, mint a vízé). A legbiztosabb módszer, ha áttöltöd a bort jégkockatartóba.