Milyen szempontok alapján minősítik a sajtokat? Így működik a sajtbírálatA sajt és a bor kapcsolata évszázadok óta fennáll. Egy jól megválasztott sajt nemcsak kiegészíti a bor aromáit, hanem új dimenziókat is adhat az ízekhez. A borbírálati rendszerekről már sokszor írtunk, de mi a helyzet a sajtok minősítési rendszerével?
Képzeletbeli találkozás a főzés királynőjével - Julia Child boros farsangi fogásai némi áthangolássalBeköszöntött hozzánk a francia mardi gras, a karneválok, maszkok, jelmezek, ízletes fánkok időszaka. Franciaországban a farsang Nice-ból terjedt el 1873-ban, azóta minden régióban más-más szokás alakult ki, melynek népszerűsége - ki gondolná? - Párizsba jutott el legkésőbb. Képzeletben elutaztunk Julia Child-hoz párizsi otthonába, ahol hagyományos francia ünnepi vacsorával vendégelt meg minket. A fenséges lakoma mellett a kellemes italok sem maradtak el.
Milyen összefüggés van a bor-, a tea-, és a kávéfogyasztási szokásaink között?Sokszor nem is gondoljuk, hogy ízlésünk egyes italok elfogyasztásakor mennyire összhangban van. Egy pohár bor rengeteg mindent elárul rólunk, ahogyan az ízlésünk felfedezése is igazi nyomozó munka. Megállíthatatlanul keressük a számunkra finom és érzéki kortyokat, olykor ódzkodva óvatos megközelítéssel, olykor pedig bátran kísérletezve. Most a sokunk által kedvelt hármas – bor, tea, kávé – összehasonlításával próbáljuk megtalálni önmagunkat.
Gazdagabb lesz tőle az étel: próbáld ki a borral főzést!A bort az íze mellett természetes savtartalma miatt is használjuk a főzés során. Az alkohol pedig, amelynek nagy része elpárolog, segít megnyitni a hozzávalók ízmolekuláit, és a zsírok lebontásában is szerepet játszik. Érdemes úgy is gondolnunk a borra, mint egy olyan hozzávalóra, amely gazdagabb és mélyebb ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.
Alkoholmentes opciók: a verjusA zöld szőlő alacsony cukor- és magas savtartalmú levét már az ókorban is felhasználták. A 19. század elejéig gyakran szerepelt szakácskönyvekben és receptekben, hazánkban egresvíz névvel illették. Később feledésbe merült, manapság azonban újra divatba jött, a gasztronómiában szinte kihagyhatatlanná vált és mentes fröccs alapanyagnak sem utolsó.
Legyen olyan az étel, hogy bárki megláthassa benne a szépetAz Araz Étterem borvacsorái mindig kivételes gasztronómiai élményt nyújtanak. Barka Áron séf mesterien hangolja össze az ételeket a kiválasztott borokkal, így az ízek, textúrák és a látvány tökéletes harmóniájában születnek meg ezek az emlékezetes párosítások. Az ősz első borvacsoráját az Oremus Pincészet boraival összhangba hozott fogások nyitották meg.
Araz borvacsora Figula borokra hangolvaAz Araz Étterem által szervezett borvacsorák mindig különleges gasztro-élményt ígérnek. Barka Áron séf tökéletesen hangolja az ételeket a választott borokhoz - vagy választja a borokat a megálmodott ételekhez? Tulajdonképpen a sorrend mindegy is, a lényeg, hogy az ízek, textúrák és a látvány harmóniája mentén hozza létre emlékezetes párosításait.
Színes, ízes nyárindító hétvégék Etyeken, a Stelázsi KultúrspriccbenAzt mondják, a május a természet bocsánatkérése a február miatt. Kényeztet minket pompájával, illataival. A Stelázsi Kultúrspriccben nem hagytuk ki ezt a csodás lehetőséget.
A báránnyal töltött karalábé, a fehérboros karfiol veloutè és a tokaji sárgamuskotály találkozásaTótfalusi Zoltán, a Tokaj Art Wine séfje az étel megkomponálásakor egy szezonális, nem megszokott alapanyaggal kívánt dolgozni. Az étel és a bor párosításának főbb szempontjai között persze a savak és aromák harmonikus találkozása is szerepelt.