Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Palackszám: 10 800
Alkohol: 9,0 %vol.
Maradékcukor: 258 g/l
Cukormentes extrakt: 56,1g/l
Sav: 8,6 g/l
A 65%-ban furmint, 20% hárslevelű és 15% sárgamuskotály aszúszemek válogatása novemberben több fázisban történt a birtok teljes területéről. Decemberben kerül bele a még erjedő alapborba, mely 70% furmint, 30% hárslevelű a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből. 3 nap áztatás és préselés után négy évet töltött zempléni tölgyfahordóban a 2011 decemberi palackozásig. A 2007-es év extrém meleg nyarának köszönhetően magasabb cukortartalommal rendelkező, komplex, alacsonyabb savtartalmú elegáns bor született.
Szepsy István az ország talán legismertebb borásza, a Tokaji Borvidék meghatározó arca, spiritus rectora, 2001-ben az Év bortermelője, 2009-ben pedig a Borászok borásza. A család tulajdonában lévő területek közül jelenleg 52 hektár van művelés alatt többek között Mád, Rátka, Tállya, Mezőzombor legismertebb, kitűnő adottságú dűlőiben. A furmint meghatározó jelentőségű a birtokon. Évente közel 60 ezer palack bort készít a fiával, ifjabb Szepsy Istvánnal, ennek mintegy harmada aszú és szamorodni.