Carassia Blanc de Blancs (2014)
A pezsgőről:
Bársonyosan krémes és friss egyidőben, fenséges, telt, összetett chardonnay-ra jellemző aromavilág: zöld körte, sárgabarack, zöldalma, melyek briós, élesztős aromákkal egészülnek ki, ami a hosszú seprőn érlelésről árulkodik. Elegáns, selymes habzása végig kellemes textúrát ad, akárcsak az autolízises aromák bársonyossága, melyek az utóízben is megmaradnak, barátságos, mézes, fehér virágos ízek társaságában. Hosszantartó finom buborékok teszik még elegánsabbá. Harmónikus struktúra, a frissesség és az érett jegyek tökéletes egyensúlya. Alkohol-, cukor- és savtartalom: 12%, 10 gramm/liter, 7 gramm/liter. Ajánljuk friss kecskesajt, spárga, sushi, halételek, libamáj, vajas szószok mellé!
A pezsgőpincészet emellett a Carassia Rosé Brut tételét is bemutatja, illetve a Friza Gyöngyözőbort és a Friza Rosé Gyöngyözőbort.
A pincészetről:
A Kárászteleki Pezsgőpincészet az első új generációs pincészet, amely pezsgőkészítés céljából jött létre, a hely- és a fajták kiválasztása, a szőlőültetvény telepítése és a pincészet felszerelése is eszerint történt. Itt az észak-erdélyi szigethegységben minden alapfeltétel adott a jó pezsgőalapbor készítéséhez: hűvös klíma, agyagos-palás talaj, déli fekvésű dűlő és nagy gonddal válogatott korán érő, pezsgőalapfajták.
A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben került fel a bortérképre. A falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő terület egy természetes „amfiteátrumot” alkot. A CARASSIA kizárólag saját ültetvényből származó szőlő felhasználásával, a kezdetektől pezsgő alapbornak szánt termés kiválasztásával és megfelelő gondozásával készül. A pezsgő készítésekor kiemelten fontos, hogy a szőlő feldolgozása az ültetvény közvetlen közelében történjen. A 2015-ben Építőipari Nívó-díjat nyert pinceépületet eleve ennek figyelembevételével tervezték. A ház zöldenergiával működik, hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyú biztosítja, áramfogyasztását napelemekkel mérséklik.
Pezsgő csak tradicionális, champenoise módszerrel, azaz palackban érleléssel készül. A termelés minden mozzanata – az első és második erjesztéstől a degorzsáláson keresztül a palackozásig és címkézésig – a legmodernebb felszereléssel, helyben történik.