Utazás - Ha nem, hát itt az ideje. Kirándulni mindig öröm, de talán nem túlzás azt állítani, hogy az ősz színeibe öltözött, borostyán- és aranyszínű természet különösen békés és felfrissítő élményt tud nyújtani. Főleg, ha mindezt megspékeljük némi építészeti, gasztronómiai, borászati örömökkel. Irány Tarcal és a Basilicus Borkultúra Központ.
Látkép fentről
A borkultúrának állított központot Basa Richárd, az IT-bussines fenegyereke, miután a bájtok, fájlok, cms-rendszerek mátrixából, ha nem is kiábrándulva, de mindenképpen a pirus pirulára vágyva elgondolta, hogy összefogja ezeket a remek autentikusbor-készítő tarcali borászokat, akikre az utóbbi időben a szaksajtó is egyre nagyobb figyelmet fordít. A dolog persze itt még nem állt meg. Ricsi – üzletember lévén – jól tudta, a bort, mint gasztronómiai, turisztikai entitást még ki kell egészítenie különféle tényezőkkel, hogy az rögtön felkeltse a figyelmét egy, a nagyvárosból kiszakadni igyekvő businessman-nek vagy gyerekes családnak. Nem elég csak bort adni, borkóstoló programot szervezni, meg kell ismertetni az idelátogatókkal a helyi kézműves termékeket is: mézet, sonkát, sajtot, lekvárt. A Basilicus Borkultúra Központ így, túl azon, hogy olyan borászokat is soraiba tudott állítani, mint Demeter zoltán, Bott Judit vagy Berecz Stéphanie, a Tarcal és környéki manufaktúráknak is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra.
Helyi finomságok reggelire
Szervezett programok
A Basilicus Borkultúra Központ tehát amellett, hogy a lokális értékeknek kíván a fundamentuma lenni, egyfajta utazásszervező profilt is kialakított. Budapestről például szervezett buszos kirándulást indítanak, mely egy egész hétvégét ölel fel. Szállást helyben, Tarcalon és környékén foglalnak a vendégeknek, függően attól kinek mire van igénye. A Központ kínálatában ugyanis vendégházak, panziók és szállodák is szerepelnek – utóbbit illetően a négycsillagos Degenfeld Kastélyszálló és az ötcsillagos Andrássy Rezidencia Bor & Wellness Hotel.
A Központ csomagajánlatai között a baráti társaságok, a céges csoportok és családosok egyaránt találnak kedvükre valót, legyenek „csak” borkedvelők vagy egyenesen borszakértők, borisszák. A szervezett túrák során a vendégeknek dűlőlátogatásra, kerékpározásra, vízitúrára, gyermekprogramokra is van lehetőségük a pince- és étteremtúrák, a vezetett bor- és kézműves termékek kóstolója mellett. Gyakorlatilag péntektől vasárnap estig minden percét megtervezik a hozzájuk érkezőknek, a lehető legnagyobb komfortérzetet biztosítva számukra.
Az alábbiakban a Basilicus Borkultúra Központ által ajánlott sétautat részletezzük olvasóinknak.
Kanczler András amellett, hogy a a Basilicus zászlaja alatt borokat készít és bortúrákat vezet, a Zöld Birtok főborászi teendőit is ellátja
Tarcali séta
Az ún. Tarcali séta kirándulóutat 2004-ben alakította ki a város akkori vezetése, minek köszönhetően a fontosabb helyi látnivalókat, épületeket és pihenőhelyeket érintve haladhat rajta végig a helyi kultúra és természeti szépségek iránt fogékony látogató.
Az első állomás mindjárt a falu közepén emelkedő domb tetején, a XIV. század végén épült gótikus tornyú római katolikus templom, melynek bejáratához egy hangulatos fedett lépcsősor vezet fel. 1776-ban barokk stílusban építették át, de belseje, a rokokó főoltár és mellékoltárok, a szószék, valamint a karzatot határoló, szintén rokokó stílusú kovácsoltvas rács megőrizte eredeti arcát.
A tőle alig egy karnyújtásnyira található református templom jóval később épült, téglalap alaprajzzal, meglehetősen egyszerű kialakítással 1773-ban, késő barokk stílusban. Nyugati homlokzata előtt bádogsisakos, órapárkányos torony nyújtózik az ég felé - 42 méter magasan. A templom belsejében, az északi falon megtaláljuk a Tarcali Zsinatok és magának a Tarcali hitvallásnak az emléktábláját, melyek 1562-ből, 1564-ből származnak.
Szőlők között barangolva
Továbbhaladva az útvonalon, eljutunk a Terézia-kápolnához. A 196 méter magas Henye-dombon emeltetett épület Dresse Gottfried által valósult meg 1750-ben, a Grassalkovich-család megbízásából. A család ezzel Mária Terézia bőkezű adományait kívánta meghálálni. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a tarcali hagyomány október 15-ét, azaz Teréz napját tartja szüretkezdő napnak. Ilyenkor a katolikus hívek búcsújárással róják le tiszteletüket szeretett szentjük előtt. A kúria a XVIII. század második felében épült barokk stílusban, melyen klasszicista jegyek is megfigyelhetők.
Nem csak Magyarország, de a világ egyik legjelentősebb kulturális öröksége a Tarcalt is felölelő Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék – ezt elismerendő, az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2002-ben világörökséggé nyilvánította. A Basilicus Borkultúra Központ legfőbb missziója, hogy a kultúrtáj értékeit megőrizve, a helyi TDM szervezetekkel és turisztikai szolgáltatókkal együttműködve új lendületet adjon a térségnek. A központ a helyi turizmus és vendéglátás kiemelt támogatásával, a bortematikus programkínálat bővítésével kívánja a helyi borok, élelmiszerek és természeti értékek ismertségét, népszerűségét növelni.
A település központjából indul az egyetlen út a Nagy Kopasz-hegyre, ahonnan páratlan kilátás nyílik a zempléni, valamint az alföldi tájra. A hegy oldalába vájt bányászati kráterek némelyike új funkciót lát el, így az itt található Tarcal Aréna az amfiteátrumok analógiájára kialakított tere miatt különösen alkalmas különböző szabadtéri rendezvények – koncertek vagy színházi produkciók – megtartására. A teret körülölelő sziklafalban nagyjából 5-600 fő számára ülőhelyeket is kialakítottak.
Innen rövid sétával megközelíthető a fölötte lévő dombon helyet foglaló hatalmas tokaji aszús üveg, mely jelzi: a kiránduló megérkezett az aszúk földjére.
Ha már itt járunk, túránk során ajánlatos az alant elterülő tarcali bányatavat is megcsodálni. Ez a geológiai ritkaság tökéletes pihenőhelynek számít. Az ősszel olyannyira jellemző föld- és arany színek pedig szépen kiemelik a tó türkiz tükrét; ilyen látvány fölött érdemes egy kicsit elidőzni, feltöltődni. Ha pedig ezzel megvagyunk, irány bort kóstolni!
A Basilicus saját borai
A lösztalajon termett bor különlegessége
Az újat, az ismeretlent nehéz elfogadni. Így van ez a löszös borokkal is. Jó húsz évvel ezelőtt a tisztán lösztalajon termett borokat még teljes elutasítás fogadta, s nem lehetett tudni miért. Aztán fény derült a titokra: a löszös borok merőben más ízvilágot képviselnek a már megszokott tokaji borokkal szemben. Ezeknek a boroknak ugyanis más a savassága, a karakteressége. Azóta eltelt húsz év, és úgy tűnik, hogy a borkedvelők lassan elkezdték felismerni, hogy milyen rejtett kincseket tartogat magában a löszös szőlőből készült bor. A lösztalajról származó bor lassan stílusirányzattá válik, és küldetésünknek tekintjük e stílus népszerűsítését.