A vörösborok nagy általánosságban az erőteljesebb ízű (pl. vörös) húsokhoz passzolnak. A nagy tannintartalmú borok nagyobb élményt adnak, ha zsírosabb ételekhez kortyolod őket, ha szószt is kínálsz a húsok mellé, akkor mindig ehhez igazítsd a bort, ne a húshoz. A vörösborok sokszor a hozzájuk hasonló ízeket emelik ki: fűszeres vörösborhoz kínálhatsz fűszeres ételt.
Oregánós Saltimbocca sertésszűzből
Hozzávalók
60 dkg sertésszűz
16 szelet sonka
8 db zsályalevél
4 ág oregánó
15 dkg vaj
100 ml vörösbor
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés:
A megtisztított húst 8 szeletre vágjuk. Kiklopfoljuk, megsózzuk, majd betekerjük őket 2-2 szelet sonkába. Fogvájóval mindbe 1-1 zsályalevelet tűzünk. Ezután megolvasztjuk a vaj felét, majd rátesszük a hússzeleteket, és mindkét oldalukon nagy lángon 1-1 percig pirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, felöntjük a borral, mérsékeljük a hőt, és 6-8 perc alatt készre pároljuk a húst az oregánóval. A vajas alaphoz hozzáadjuk a maradék vajat, simára keverjük, majd nagy lángon beforraljuk a felére. Végül átszűrjük a mártást, és meglocsoljuk vele a hússzeleteket.
Borajánlat: MAUL Carmenere-Lilla 2019
Kivételes, bíborvörös, sötét színű bor, lilás reflexekkel. Páratlanul fűszeres, aroma gazdag illatokkal nyit. Vastag, érett bor, gazdagon fűszerezett kávés ízekkel, lenyűgöző, piros bogyós vibráló aromákkal. A hordó csokoládés, fekete borsos kiegészítő fűszere, elegáns keretbe foglalja ezt az édesfűszeres vörösbort.
Hozzávalók:
marha hátszín vagy bélszín szeletek
Elkészítés:
A húst kivesszük a hűtőből és megvárjuk, míg el nem éri a konyha hőmérsékletet. Akár két órát is pihenhet a hús. Tilos a pácolás! Sózni csak a közvetlen sütés előtt kell, amikor már füstöl a száraz serpenyő. Olajozzuk be a hús felületét, ne a serpenyőbe csurgassunk olajat. Oldalanként maximum 1-1 percig sütögessük a húst, hogy nagyon sok pörzsanyag legyen rajta. Előmelegített, 100-120 fokos sütőbe toljuk be a steaket. 15 perc alatt eléri a hús a medium rare állapotot. Ha ez megvan, akkor kivesszük a sütőből és pihenhet is a hús, ez jót tesz neki.
Ugyanabba a serpenyőbe, amiben a hús sült, teszünk egy nagy kanál vajat, ami közepes hőmérsékleten elkezd felhabzani, illatossá válni. Amikor még van nedvességtartalma, de már pirul a vaj, akkor elkezdjük füröszteni benne a steaket és kanállal locsolgatni, mindaddig, amíg meg nem barnul a vaj és diós illata nem lesz.
A barna vajas locsolgatás után megint hagyjuk pihenni, hogy megmaradjanak a rostokban a nedvek. 2-3 perc deszkán, alufóliával letakarva, vagy a kikapcsolt 100 fokos sütőbe tegyük vissza, nyitott ajtó mellett. Pihenés után tetszőleges körettel már fogyasztható is.
Borajánlat: POLGÁR Elixir Cuvée 2012
A pincészet kizárólag kimagasló évjáratokban készült csúcsbora. Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos fajták válogatott szemeiből készült, mely mesterien egyesíti a négy fajta legszebb értékeit. A hosszú újhordós érlelésből származó csokoládés, fahéjas aromák harmonikusan simulnak össze az aszalt erdei bogyós gyümölcsök illatával, ízével.
Belga csokoládétorta
Hozzávalók:
22 dkg joghurt
20 dkg kristálycukor
3 tojás
6 dkg kakaópor
22 dkg vaj
25 dkg víz
1,5 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
só
45 dkg finomliszt
20 dkg tejszín
20 dkg csokoládé
Tetejére
2 dkg vaj
5 dkg tejszín
10 dkg csokoládé
Elkészítés:
Összeolvasztjuk a 20 dkg csokit a 20 dkg tejszínnel, majd hűtőbe tesszük. A lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral összekeverjük. Felforrósítjuk a vizet a vajjal, belekeverjük a kakaóport. A tojást a cukorral kézi habverővel addig keverjük, míg a cukor elolvad. Ekkor a hozzádolgozzuk a joghurtot, a lisztes keveréket és a forró kakaós-vajas vizet. Ha egyneművé válik, két 24-26 cm-es formában 45-55 perc alatt készre sütjük 175 fokon. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, majd a csokikrém kétharmadát az alsó lapra kenjük. Rátesszük a másik tésztát, és a maradék krémmel körbekenjük a szélét. A tetejére megolvasztjuk a vajat és a csokit, hozzákeverjük a hideg tejszínt, és a tortára simítjuk.
Borajánlat: STIER Cabernet Franc 2017
Fűszeres, férfias, jól strukturált vörösbor, a Villányi borvidék zászlós fajtájából. Illatában érett, piros bogyós gyümölcsök jelennek meg, melyet határozott borsos és finom fás fűszerek ölelnek körül. Klasszikusan vadételek mellé ajánlják, de különleges élményt nyújt a fenti belga csokoládés recepttel.
Megvásárolható
+ 1 tipp a vörösborok szervírozásához
A
youHU! design CONTROL dekantálója egy izgalmas poharankénti dekantálásra tervezett borkellék, amellyel minden egyes pohár bor kitöltése élményszámba megy. Akár tradicionálisabb, akár minimál, akár bohém stílusban gondolkozol, a minőségi fa és fém alapanyagok változatos kombinációiban nem fogsz csalódni.