A világörökség része lesz a japán konyha?
Címkék: élelmiszer
gasztronómia
japán
kultúra
unesco
Gasztrokultúra - Tradíció - A japán kormány kulturális örökségként kívánja elismertetni gasztronómiai kultúráját, a "vasokut", mint olyan társasági eseményt, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét. Tokió már a hónap végén benyújtja az ehhez szükséges dokumentációt az UNESCO-hoz.
A világ szellemi kulturális örökségeként akarja elismertetni a japán konyhát a tokiói kormány. A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos kezek általi készítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku (washoku) olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét - indokolta döntését a kormány.
Nem késlekednek
A pénteki tokiói bejelentés szerint a szigetország kormánya e hónap végéig az ENSZ Oktatási, Tudományos Kulturális Szervezete (UNESCO) elé terjeszti a vasoku, mint "a japánok hagyományos étkezési kultúrája" kulturális örökségként való elismeréséhez szükséges dokumentációt, és az ügyben már akár 2013 novemberében döntés születhet - írja a HVG.
A Kyodo japán hírügynökség szerint Tokió szeretné minél hamarabb felvetetni az UNESCO világörökség-listájára a japán konyhát, hogy az esemény a 2011. márciusi földrengés és szökőár utáni talpra állás szimbóluma lehessen, és az elismerés segítsen helyreállítani a japán mezőgazdasági és halászati termékekbe vetett bizalmat, amely a fukusimai nukleáris baleset nyomán megingott.
Radioaktív szennyezettség
A fukusimai atomerőműben a földrengés következményeként előállt sugárzás radioaktivitással szennyezte a növényeket az atomerőmű széles körzetében, sőt a tenger élővilágát is a part mentén, emiatt árusítási tilalmat rendeltek el több élelmiszerre, így marhahúsra, tejre, gombára és néhány zöldségfélére.