Bor-étel párosítás - A Mák étlapja a Furmint Február időszakában kifejezetten a mádi borokhoz igazodik; Mizsei János chef és Garai Ádám sous chef, cukrász komponálnak izgalmas, "Mák"-os ételeket a Mádi Kör prémium tételeihez. A választás szabadsága egyébként a vendégé; nem lesz kifejezett menüsor illetve kötelező párosítások, mindenki maga döntheti el, mit mivel szeretne kipróbálni, összekóstolni.
Megterítve
Február 4.-től két héten át a mádi boroké lesz a főszerep a MÁK-ban. A tavalyi MÁD@MÁK hét sikerén felbuzdulva a MÁK csapata idén is megrendezi az eseményt, hagyományteremtő szándékkal, a Furmint Február mozgalmához csatlakozva. Az idei alkalommal a tavalyinál szélesebb mádi bor repertoárt vonultat fel a MÁK csapata és a Mádi Kör.
Az esemény fő célja, hogy felhívja a figyelmet a mádi terroir kiemelkedő értékeire, és szélesebb körrel megismertesse azokat a borokat, amikre méltán lehetünk büszkék, hiszen a világon bárhol megállják a helyüket. Az étlap ebben az időszakban kifejezetten a mádi borokhoz igazodik, Mizsei János chef és Garai Ádám sous chef, cukrász komponálnak izgalmas, MÁK-os ételeket az izgalmas tételekhez.
Szepsy Itván, a Mádi Kör elnöke
A választás szabadsága a vendégé, nem lesz kifejezett menüsor illetve kötelező párosítások, mindenki maga döntheti el, mit mivel szeretne kipróbálni, összekóstolni, ehhez persze professzionális segítséget nyújt a MÁK csapata.
A MÁD@MÁK eseményen a következő pincészetek képviseltetik magukat:
- Ács Pincészet
- Árvay Családi Pincészet
- Barta Pince
- Budaházy Pincészet
- Demetervin
- Holdvölgy
- Lenkey Pincészet
- Orosz Gábor Pincészet
- Royal Tokaji Borászati Zrt.
- Szent Tamás Szőlőbirtok
- Szepsy Pince
- Úri Borok Pincészete
A Mádi Körről
A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület tevékenységének célja a Mád község közigazgatási területén található termőhelyeken, az Egyesület tagjai által termelt borok minőségének biztosítása, és e borok eredetvédelmének az Egyesület által megalkotott szigorú és következetesen érvényesített követelményrendszer útján történő megteremtése, a község természeti értékeinek, a táj adottságainak védelme, illetve hogy a mádi bort mint önálló fogalmat megteremtse, piaci érvényesülését megalapozza, ezáltal a bort létrehozó mádi polgárság életképességét erősítse, szellemi kiteljesedése előtt utat nyisson, önmegvalósítását segítse.
|
Ízelítő a kínálatból, másszóval garantáltan működő bor-étel párosítások:
Házi sonka, kenyér, vaj - Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet MÁD 2012
Bárány consommé - Demetervin Tokaji Száraz Szamorodni 2006
Mangalica terrine - Szepsy Pincészet "Birtok" Furmint 2012
Fogas csicsókatextúrákkal - Budaházy Pincészet "Makovicza" Furmint 2011
Kacsamell édesburgonyával és Brie habbal - Lenkey Pincészet December 2005
Sárgabarackos chiboust sós karamellkrémmel és pisztáciafagylalttal - Orosz Gábor Pincészet 6 puttonyos aszú 2007
***